Cand sa mergi in Egipt. Cea mai buna perioada pentru o vacanta, in functie de vreme si de zona pe care o vizitezi

Interesul pentru vacantele in Egipt este din ce in ce mai crescut in randul romanilor care intentioneaza sa-si petreaca vacantele intr-un loc cald, in care se ajunge relativ usor si care este cat mai ofertant din punct de vedere turistic. 

Astfel, tot mai multi se intreaba cand este mai bine sa mearga in Egipt, insa aceasta intrebare poate avea, evident, mai multe raspunsuri, care depind in general de doi factori principali: vremea (sunt oameni care adora perioadele calduroase, dar si oameni care nu se simt confortabil la peste 35 grade masurate la umbra si vor astfel sa se orienteze catre o perioada mai racoroasa) si destinatia de vacanta (Egiptul este foarte ofertant la capitolul obiective turistice si orase incarcate de istorie precum Cairo si Luxor, dar si la capitolul statiuni de la Marea Rosie: Sharm el Sheikh, Dahab, Hurghada, Marsa Alam, El Gouna si altele). 

Aspectelor de mai sus li se adauga si costurile unei vacante in Egipt (ofertele bune,etc), dar si disponibilitatea turistilor pentru o vacanta aici (in general, in perioadele in care au si copiii vacanta, zile libere de la stat, perioade de concedii). 

Hurghada Marina

Cand sa mergi in Egipt in functie de vreme 

In cea mai mare parte a Egiptului, clima este una desertica, insa se observa diferente destul de notabile din punct de vedere al temperaturilor intre nordul si sudul tarii. 

Climatul tarii este in general unul uscat, exceptand totusi partea de nord, care are iesire la Marea Mediterana, si unde se inregistreaza (in zona de coasta – ex. orasele Alexandria, Rafah) temperaturi ceva mai blande, dar si ploi mai multe pe timp de iarna. 

Temperaturile foarte ridicate pe timp de vara sunt o alta caracteristica a climei din Egipt, cu sanse extrem de mici de ploaie la sud de Cairo. 

Cele mai turistice zone ale Egiptului raman Cairo, Luxor si bineinteles statiunile de la Marea Rosie, atat de ofertante la capitolul cazare, oportunitati de a explora viata marina incantatoare si alte activitati de genul obiectivelor accesibile prin intermediul excursiilor optionale. 

Cu alte cuvinte, in mai toate zonele turistice ale Egiptului, mentionate mai sus, vremea este buna pentru o vacanta pe intreg parcursul anului.  

Totusi, vara se inregistreaza temperaturi foarte ridicate, iar vremea poate deveni insuportabila pentru cei sensibili la caldura. Iata cum arata o medie a temperaturilor maxime inregistrate in cele mai turistice destinatii din Egipt, in lunile iunie, iulie si august. 

Folosim o medie a maximelor, astfel incat sa-ti dai seama ca in aceste locuri exista sanse sa poti intalni si astfel de temperaturi pe timp de zi, masurate la umbra. 

  • Luxor: iunie – 41 grade, iulie – 41 grade, august – 39 grade  
  • Cairo: iunie –  34 grade, iulie – 34 grade, august – 33 grade
  • Sharm El Sheikh: iunie – 37 grade, iulie – 38 grade, august – 37 grade
  • Hurghada: iunie – 35 grade, iulie – 35 grade, august – 34 grade

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Egipt poate fi astfel, in fiecare dintre aceste destinatii, pe timp de primavara sau pe timp de toamna. 

Si iarna sunt temperaturi placute, chiar foarte placute pentru cei care vor sa viziteze obiective (in zona Cairo – Luxor), dar vremea poate fi putin racoroasa pentru cei care vor sa-si faca vacanta la malul Marii Rosii (cu o medie a temperaturilor circa 18-20 grade si o apa a marii cu valori de circa 22-23 de grade, asadar nicidecum foarte frig). 

Cand sa mergi in Egipt daca vrei sa vezi orase vechi si obiective turistice

In cazul in care ti-ai propus sa mergi in Egipt pentru a vedea numeroasele obiective care abunda in mii de ani de istorie, iar aceasta tara sta absolut excelent la acest capitol, ar cam trebui sa ocolesti perioada de vara. 

Imagineaza-ti ca vei vizita cele mai multe dintre aceste obiective in zone aride, desertice, lipsite de umbra, asadar lunile iunie, iulie si august pot fi doar pentru cei care sunt absolut conditionati sa-si faca vacanta in aceasta perioada si care nu au probleme sa suporte astfel de temperaturi. 

La Piramide este asteptat sa intalnesti temperaturi ridicate in intreg intervalul martie-octombrie, motiv pentru care este recomandat sa vii la Giza de dimineata, devreme, daca-ti faci vacanta in acest timp. Noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie sunt lunile in care poti vizita atractiile de pe Platoul Giza intr-o atmosfera mai confortabila, chiar daca temperaturile scazute atrag de la sine si mai multi vizitatori. 

In cazul unei croaziere pe Nil, cea mai buna perioada pentru o astfel de experienta poate fi intre octombrie si aprilie, cand temperaturile sunt mai suportabile, asadar, nu se recomanda sa vizitezi toate atractiile din zonele Luxor-Aswan pe timp de vara. 

O exceptie in acest sens pot fi drumetiile pe munte (Muntele Sinai – eventual in timpul unei vacante in Sharm el Sheikh), atunci cand iarna, temperaturi pot fi foarte scazute in varf de munte si se pot pastra scazute si pe timp de primavara sau toamna, in special catre seara si dimineata. 

Turist in Egipt in timpul Ramadanului 

In 2023, Ramadanul pica intre 22 martie – 20 aprilie, asadar intr-o perioada buna de vizitat Egiptul din punct de vedere al conditiilor meteorologice. Si in acest timp, turistii se pot bucura de majoritatea serviciilor obisnuite, disponibile de altfel pe tot parcursul anului. 

Musulmanii postesc in timpul zilei, pe parcursul intregului Ramadan, asadar nu mananca si nu beau in orele in care este lumina afara. Dupa apus, iau masa (iftar), dar si o masa inainte de rasarit, postul fiind considerat un exercitiu spiritual, aducandu-le aminte participantilor de fragilitatea lor. 

Musulmanii nu opresc munca sau scoala in timpul Ramadanului, desi in unele cazuri, anumite companii pot reduce programul de lucru. E posibil ca unele situri istorice sa se inchida poate mai devreme in timpul Ramadanului, motiv pentru care iti recomandam sa verifici acest lucru daca decizi sa-ti faci o vacanta in Egipt in aceasta perioada. 

In general, restaurantele si mai toate serviciile din statiunile si din zonele turistice raman deschise, iar in zonele mai putin dezvoltate turistic, acestea s-ar putea deschide mai tarziu, catre seara sau ar putea ramane inchise. 

Mai mult, o calatorie in aceasta perioada poate fi o ocazie buna pentru a observa obiceiurile locale, mai ales in timpul Eid al-Fitr, o sarbatoare care dureaza 3 zile si care marcheaza sfarsitul Ramadanului. 

Cand sa mergi in Egipt daca vrei o vacanta in statiunile de la Marea Rosie

Statiuni precum Hurghada si Sharm el Sheikh se bucura de un climat subtropical de desert, in ambele cazuri cu ierni foarte blande si veri calduroase. Ambele statiuni ofera conditii bune pentru o vacanta 12 luni/an, insa e bine sa tii cont de o serie de factori daca intentionezi sa-ti faci vacanta in Egipt la Marea Rosie si nu esti conditionat de o perioada anume. 

Vara, media maximelor in Sharm el Sheikh se situeaza intre 37-38 de grade, insa atmosfera poate parea torida si in luni precum mai sau septembrie. Daca nu agreezi astfel de temperaturi, e mai bine sa-ti planifici vacanta in martie-aprilie sau in octombrie-noiembrie. 

Te-ar putea interesa si: Hurghada sau Sharm el Sheikh? Ce destinatie sa alegi in functie de profilul vacantei tale

Si pe timp de iarna gasesti vreme buna aici, mai ales daca esti pus pe explorat locuri din imprejurimi. Apa marii pe timp de iarna in Sharm el Sheikh are valori intre 22-24 de grade, iar pe timp de vara intre 27-29 de grade, ceea ce o face sa fie chiar foarte calda. 

In octombrie-noiembrie, apa marii se pastreaza la temperaturi ridicate, intre 26-27 de grade, iar la inceput de primavara are valori de circa 23 grade. 

Gasesti mai multe detalii despre vremea din Sharm in articolul: Vremea Sharm el Sheikh. Ce temperaturi se inregistreaza pe tot parcursul anului si cand e mai bine sa-ti faci vacanta aici

In Hurghada, poti prinde vreme perfecta in aprilie, cand se inregistreaza o medie a maximelor de 29 de grade, pe cand in luna mai, aceleasi valori ating deja o medie de 33 de grade.

In lunile iunie, iulie, august, asadar pe perioada verii, in Hurghada media maximelor se situeaza intre 34 si 35 de grade, iar temperaturile se mentin relativ ridicate si pe parcursul lunii septembrie. 

Abia din octombrie, la fel ca si in cazul statiunii Sharm el Sheikh, vremea devine mai prietenoasa si se mentine asa pana la inceput de decembrie, cand temperaturile mai scad, insa nu deranjant de mult, cu o medie intre 18-21 grade pe timp de zi. 

Poti afla mai multe informatii despre cum este vremea in aceasta statiune din articolul: Vremea Hurghada si cea mai buna perioada pentru o vacanta in acest oras-statiune de la Marea Rosie

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in statiunile de la Marea Rosie va fi, si in acest caz, pe timp de toamna sau pe timp de primavara, cand vremea este suficient de calda cat sa te bucuri de o atmosfera placuta in concediu, insa nu de-a dreptul sufocanta precum in lunile de vara. 

In loc de concluzie

Egiptul este o destinatie turistica incontestabil de bogata la capitolul obiective istorice, dar si in ceea ce priveste atractiile din zonele de coasta (cu foarte mult accent pus pe statiunile de la Marea Rosie). 

In linii generale, majoritatea celor care au vizitat aceasta tara spun ca e mai bine sa-ti faci vacanta aici in primavara sau in toamna, insa tine minte ca, in definitiv, Egiptul este considerat a fi o destinatie turistica 12 luni/an. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?