Dhermi Albania, micul sat litoral cu o viata de noapte activa si multe atractii in imprejurimi

Te bate gandul sa-ti rezervi cazare intr-o statiune de pe Riviera Albaneza? Daca faci parte din randul celor care vor sa combine relaxarea pe timp de zi cu distractia de dupa lasarea serii, e posibil sa rezonezi foarte bine cu Dhermi, un sat litoral din regiunea Vlore, localizat in partea de sud-vest a Albaniei. 

Dhermi este descris ca fiind foarte bine pregatit la capitolul turism, cu o plaja de dimensiuni generoase, bine organizata, cu multe hoteluri, restaurante si o viata de noapte activa, dar si cu o sumedenie de atractii naturale deosebite, in imediata apropiere. 

Motive pentru o vacanta in Dhermi Albania

Daca ai nevoie de mai multe argumente pentru a duce la bun sfarsit planul de a-ti petrece vacanta de vara in Dhermi Albania, mai jos ti-am pregatit o serie de motive suficient de bune pentru un concediu aici:

  • se afla la o distanta relativ rezonabila fata de casa. Practic, drumul cu masina e similar ca si lungime cu cel pe care l-ai avea de parcurs pana in vestul Greciei. 
  • plaja din Dhermi este lunga si bine organizata, insa nu lipsesc nici portiunile neamenajate 
  • in apropiere exista si o serie de alte plaje frumoase, ceea ce inseamna ca poti schimba zilnic locul in care te bucuri de mare si de soare 
  • ai la indemana multe optiuni in materie de cazare 
  • poti sa te bucuri de o experienta autentica a vietii de aici daca alegi sa vizitezi partea veche de oras din Dhermi (Dhermi Old Town) 
  • in zona plajei, exista numeroase terase si cluburi, iar dupa lasarea serii, distractia e in toi
  • gasesti multe restaurante cu recomandari si mancare buna 
  • se afla destul de aproape de orase precum Himara, Vlora si Saranda, ceea ce inseamna ca le vei putea vizita usor

Dhermi este potrivit in mod special turistilor mai tineri, celor care vor sa se distreze seara, fiind mai pregatit din acest punct de vedere decat Himara, iar partea veche de oras, alaturi de toate activitatile centrate pe plaja alcatuiesc impreuna scenariul unei vacante perfecte. 

Ce sa stii despre Dhermi Albania

Dhermi este un sat care apartine de municipiul Himara, fiind localizat la 56 kilometri sud de orasul Vlora si la 16 kilometri nord-vest de centrul din Himara. 

Ridicat pe unul dintre versantii Muntilor Cerauni, la o altitudine de circa 200 metri deasupra nivelului marii, Dhermi este impartit pe mai multe mici cartiere. Localnicii din Dhermi sunt in majoritate de etnie greaca, lucru de care-ti vei da probabil seama atunci cand ii vei auzi vorbind. 

Practic, Dhermi este divizat in doua parti: partea de sus, unde te asteapta Dhermi Old Town (adica un oras vechi pitoresc, cu stradute inguste, case din piatra, arbusti infloriti si un farmec aparte) si partea de jos, unde gasesti Dhermi Beach, adica plaja care poarta acelasi nume, cele mai multe dintre hoteluri, restaurante si cluburi de noapte. 

Tot aici au loc pe timp de vara si diferite festivaluri de muzica (KALA Music Festival, Anjunadeep Explorations Festival, Turtle Fest, ION Festival). Poti consulta programul evenimentelor de genul pe acest site

In Dhermi Old Town vei avea ocazia sa te plimbi pe stradutele pietruite, sa admiri casele pitoresti si bisericutele vechi (biserca Sf. Spiridon, biserica Sf. Mihail, manastirea Sfintei Fecioare Maria).

Este recomandat sa ai la tine si bani cash, pentru ca o parte dintre restaurante nu au implementata plata cu cardul. Gasesti un ATM Raiffeisen in apropierea plajei, langa restaurantul Luciano. In Dhermi mai exista si o scoala, farmacie, benzinarie, dar si cateva minimarketuri. 

In Dhermi Old Town si la plaja Drimades se afla si cate un centru medical. 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Cum ajungi cu masina in Dhermi Albania

Multi dintre romanii care-si fac vacantele pe Riviera Albaneza aleg varianta transportului cu masina personala. 

Din Bucuresti si pana in Dhermi sunt 1095 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 14 h 30 min petrecute pe drum. Pentru ca vorbim despre un traseu mai lung de 8 ore, este recomandat sa faci o oprire de-o noapte, eventual la Salonic. Din acest oras grecesc si pana in Dhermi vei mai avea de mers inca 419 kilometri, adica aproximativ 6 ore. 

Daca pleci din Bucuresti, cel mai probabil vei urma traseul Bucuresti – Giurgiu – Ruse (VAMA RO-BG) – Sofia – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda – Borsh – Dermi. 

Din Saranda si pana in Dhermi sunt 68,5 kilometri, iar din satul Borsh (locul in care gasesti si cea mai lunga plaja de la Marea Ionica) si pana aici sunt 32 kilometri. 

In situatia in care alegi sa te cazezi in Saranda sau in alta statiune de coasta din aceasta zona, poti ajunge in Dhermi si cu microbuzele locale. In general, biletele au preturi mai mult decat rezonabile. 

Citeste si: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Vremea Dhermi Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Dhermi isi bucura vizitatorii cu un climat mediteranean, ceea ce inseamna ca in miez de vara, vei prinde temperaturi destul de ridicate. 

Pentru lunile iulie si august, media maximelor este de 32 grade (temperaturi masurate la umbra), iar in aceasta perioada sunt si sanse destul de mari sa prinzi preturi mai ridicate la cazare, dar si o plaja mai aglomerata. 

Sigur, distractia in Dhermi este in floare in acest interval 🙂

In cazul in care vrei totusi sa eviti aglomeratiile, e de preferat sa vii aici in intervalul mai-iunie sau septembrie-octombrie. 

Cea mai calda apa a marii o vei intalni in Dhermi in luna august, atunci cand media atinge 26 de grade, insa e bine de stiut si ca in septembrie sunt sanse foarte mari sa te bucuri de o temperatura de circa 24 de grade in apa. 

Cum arata plaja Dhermi si ce alte plaje mai sunt in apropiere

Plaja Dhermi este o plaja lunga, formata din pietris, cu o apa a marii in nuante de turcoaz (gratie pietricelelor de culoare deschisa) si amenajata pe multe dintre segmentele sale cu umbrele si sezlonguri. 

In functie de portiunea in care alegi sa te asezi, este posibil sa platesti pe un set de sezlonguri + o umbrela intre 10-20 euro, mai ales daca vii in plin sezon. 

Spre deosebire de alte plaje din aceasta zona de coasta, plaja Dhermi are preturi ceva mai ridicate la sezlonguri. 

Cu toate acestea, sunt turisti care spun ca au fost aici in extrasezon (la jumatatea lui septembrie) si ca nu au fost nevoiti sa plateasca pentru folosirea sezlongurilor. 

In zona din spatele plajei exista o alee pe care te poti plimba, ticsita de restaurante, terase, cluburi si mici magazine cu articole de plaja, jucarii si suveniruri. 

Mai multe informatii despre aceasta plaja gasesti in articolul: Dhermi Beach, una dintre cele mai animate si bine organizate plaje din Albania

Plaja Palasa (alaturi de plaja Drimades, localizata in sudul acesteia) reprezinta urmatorul segment de plaja dupa Dhermi Beach cum o iei spre nord, iar in acest caz, vorbim despre o plaja cu o atmosfera ceva mai linistita. Si in cazul plajei Palasa dimensiunile sunt generoase, iar pentru cei dornici sa faca plaja direct pe nisip, spatiul este mai mult decat suficient. 

Alte plaje care pot fi vizitate usor cu plecare din Dhermi mai sunt si plaja Jale, plaja Gjipe, plaja Golfului Grama, plaja Livadhi sau plaja din Himare.

Plaja Jale

Unde te cazezi in Dhermi Albania 

Din acest punct de vedere, putem spune ca in Dhermi se gasesc variante de cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. 

In mod special in apropierea liniei de plaja, exista foarte multe hoteluri si vile, majoritatea cotate cu 3 sau 4 stele si mic dejun inclus sau regim de cazare self catering. O parte dintre aceste hoteluri au si segmente de plaja privata, amenajate cu sezlonguri si umbrele. 

Sunt si proprietati administrate de gazde private, apartamente de inchiriat si chiar vile pentru cei care prefera sa se cazeze alaturi de intreaga gasca de prieteni. 

Regimul de cazare all inclusive este in totalitate absent, insa acest lucru este compensat intr-o mare masura de prezenta teraselor si tavernelor cu mancare buna (in special peste si fructe de mare, dar si preparate traditionale albaneze sau de inspiratie greceasca). 

Exista destul de multe locuri in care te poti caza si in Dhermi Old Town, dar si de-a lungul drumului principal care leaga partea veche de fasia de plaja. 

Orasul vechi Dhermi este localizat la circa 3 kilometri departare de plaja Dhermi, aspect pe care va trebui sa-l ai in vedere in cazul in care vrei sa te cazezi totusi in imediata apropiere a marii. 

Ce poti sa faci in Dhermi Albania

Iti putem spune de la inceput ca in Dhermi nu ai sanse prea mari sa te plictisesti, indiferent ca ai venit aici sa explorezi natura, obiectivele istorice sau sa te distrezi cu prietenii dupa lasarea serii. 

Daca simti ca stai foarte bine la capitolul energie, le-ai putea face pe toate, insa acest lucru depinde totusi si de numarul de zile pe care le vei avea la dispozitie. Pentru a acoperi mai bine de jumatate din atractiile localizate in vecinatatea acestui sat, noi credem ca ai avea nevoie de minimum 7 zile de vacanta aici 🙂 

Lasand deoparte plajele frumoase din aceasta zona (pe care le regasesti mentionate in subcapitolul dedicat acestora) daca alegi sa o iei la pas prin zona veche, mai poti face scurte opriri si la una sau mai multe dintre urmatoarele biserici: 

  • Manastirea Sfanta Fecioara Maria (o gasesti pe Harti cu denumirea de Manastiri i Shën Marisë), care dateaza din secolul al XIV-lea. Vei putea observa zidurile albe si o clopotnita traditionala, iar la interior te asteapta o serie de picturi bine conservate. 
  • Biserica Sfatul Mihail (pe Harti poate fi reperata sub forma “St Michael’s Church”) – pe care o vei intalni la poalele manastirii, construita in stil bizantin, din caramida. 
  • Biserica Sfantul Spiridon, care este si unul dintre cele mai cunoscute obiective istorice din Dhermi. Este ridicata pe un deal si o vei recunoaste dupa cupola sa albastra care troneaza in varful turnului cu ceas. 

Pestera Piratilor (Shpella e pirateve) este o alta atractie localizata in apropiere de Dhermi, pe care o poti vizita intr-o scurta plimbare cu barca.

Nu poti ajunge aici pe jos sau cu masina, asadar, va trebui fie sa rezervi o excursie optionala, fie sa inchiriezi o mica ambarcatiune sau un caiac. 

Pasul Llogara si Parcul National Llogara, pe care le vei putea admira pe drumul din Dhermi catre Vlora. Aici se afla o zona protejata care se intinde pe o suprafata de circa 1000 hectare prin munti, cu o flora si o fauna impresionanta.

Se recomanda precautie si echipament corespunzator in cazul in care vrei sa faci trasee pe munte si prin Pasul Llogara. 

Restaurantele din Dhermi sunt o alta incantare a locului, mai ales ca multe dintre ele au in meniu fructe de mare si peste, dar si preparate internationale de diferite tipuri. Printre locurile cu recenzii bune se numara Royal Blue Restaurant, Taverna Fevan, Diego Bar Pizzeri Restorant, Pajti Bar Restorant.  

Cluburile si beach barurile din Dhermi sunt un adevarat magnet pentru turistii tineri dornici sa petreaca pana in zori. Le vei gasi in zona din spatele plajei Dhermi, iar printre cele mai populare se numara Havana Club, Bamboo Beach Bar, Flow beach by Splendor si altele. 

Havana Club Dhermi

In loc de concluzie 

Dhermi este una dintre cele mai ofertante destinatii de vacanta de pe Riviera Albaneza, in mod special pentru ca are de toate: o plaja generoasa, atractii naturale in apropiere, o parte a orasului vechi numai buna de explorat la pas, restaurante bune, obiective istorice si, nu in ultimul rand, o viata de noapte activa. 

Daca ai ajuns deja in Dhermi sau daca planuiesti sa petreci cateva zile aici in perioada urmatoare, asteptam cu interes si feedback-ul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?