Stone Town Zanzibar si totul despre centrul istoric care merita vazut daca-ti faci vacanta pe aceasta insula

Stone Town este centrul istoric al orasului Zanzibar Town, capitala insulei mari Zanzibar (Unguja Island) si este considerat a fi o atractie in sine, gratie tuturor obiectivelor de aici si a atmosferei aparte. Cei mai multi dintre turistii care aleg sa-si faca o vacanta in Zanzibar fac, aproape inevitabil, si una sau mai multe opriri in Stone Town, fie pentru ca aleg sa se cazeze in aceasta parte a insulei, fie pentru ca o viziteaza pe cont propriu sau prin intermediul excursiilor organizate de operatorii locali. 

Chiar daca nu vei gasi aici atmosfera relaxanta specifica satelor pescaresti din celelalte colturi ale insulei, ci, din contra, mai degraba o forfota continua, Stone Town si, in mod special, zona sa de faleza, merita vazute. Din proprie experienta, iti putem spune ca timpul pare sa se opreasca intr-un fel in loc cat stai pe o banca la marginea parcului Forodhani si admiri localnicii cum se intrec la sarituri in apa.

Felul in care micii proprietari de barcute isi negociaza calatoriile in port, vibranta piata de street food care are loc pe timp de seara aproape de malul oceanului, stradutele inguste ale centrului vechi, simplitatea vietii, agitatia de dimineata din Darajani Market – una dintre cele mai colorate si autentice piete pe care le vei vedea vreodata, dar si cele cateva obiective istorice importante, vor face din vizita ta in Stone Town o experienta de neuitat, mai ales daca esti pregatit sa te raportezi la ea asa cum trebuie 🙂

Ce sa stii despre Stone Town

Stone Town se afla in partea de vest a orasului Zanzibar Town, in timp ce in partea de est sunt localizate zone mai recent dezvoltate precum Ng’ambo si alte suburbii – Mazizini, Amaani, Mwanakwerekwe si Magomeni. Stone Town are o forma relativ triunghiulara, fiind marginit pe doua dintre laturile sale de ocean si pe a treia de bulevardul Benjamin Mkapa Rd. 

In anii 1800, Stone Town servea drept centru comercial intre Asia si Africa, iar numele sau provine de la casele de piatra construite in timpul secolului al 19-lea de catre comerciantii arabi si de catre sclavi. La mijlocul acestui secol, zeci de mii de sclavi erau dusi anual catre pietele de sclavi din Zanzibar, dintre care in jur de o treime lucrau pe plantatiile din Zanzibar si din insula Pemba, in timp ce restul erau vanduti catre Persia, Arabia, Mauritius, Madagascar si altele. In iunie 1873, sultanul Barghash din Zanzibar a fost fortat sub amenintarea unui bombardament naval britanic sa interzica piata de sclavi. Pe locul in care exista vechea piata de sclavi a fost ridicata ulterior Catedrala Anglicana, care marcheaza sfarsitul unei epoci sumbre din istoria acestui oras. 

Arhitectura centrului istoric Stone Town are influente arabe, indiene, europene si, bineinteles, africane. Printre cele mai cunoscute caracteristici distinctive ale arhitecturii zanzibareze se numara usile din lemn sculptat, unele vechi de sute de ani, altele vechi de cateva decade sau unele realizate in perioada recenta. Percepute drept simbol al statutului social, usile reprezinta uneori chiar prima parte realizata odata cu inceperea constructiei unei case. 

Printre obiectivele care pot fi bifate in timpul unei plimbari prin Stone Town se numara Gradinile Forodhani, Casa Minunilor (House of Wonders), Vechiul Dispensar, Palatul Mtoni, Vechiul Fort, Catedrala Anglicana, Piata Darajani, Muzeul Freddie Mercury si altele, pe care le vom aborda intr-o sectiune separata, putin mai jos. 

In linii generale, multe dintre aceste atractii pot fi bifate intr-o singura zi, pentru ca distantele intre ele sunt relativ mici. In mare majoritate, acestea merita vazute fie doar si la exterior, iar cel mai bine te vei orienta prin Stone Town daca alegi varianta unui tur organizat. In acest fel, stradutele inguste nu ti se vor mai parea atat de complicate, iar alaturi vei avea un ghid care sa-ti explice, pas cu pas, tot ceea ce vezi. Mai mult, vei fi abordat mai greu de catre unii localnici care fie vor sa-ti vanda un boat trip, fie o “oferta buna” la un hotel sau alte servicii si lucruri. 

Vei gasi acest tip de tur (Stone Town Tour) la cei mai multi dintre operatorii locali, indiferent de zona in care esti cazat pe insula sau chiar si in ofertele disponibile la receptia hotelului tau. 

Cum ajungi in Stone Town Zanzibar

Stone Town este localizat in partea de vest a insulei mari Zanzibar. Aeroportul Internațional Abeid Amani Karume, cel pe care vei ateriza daca-ti faci vacanta exclusiv in Zanzibar, se afla la o distanta de doar 7,4 kilometri de Stone Town, asadar drumul cu un taxi pana aici nu ar trebui sa-ti ia mai mult de 20 minute. 

In Stone Town poti ajunge fie cu un taxi, fie cu dala dala, fie cu Zanzibusul (shuttle), fie prin intermediul unei excursii organizate. Daca alegi varianta unui taxi, este bine ca inainte sa pornesti la drum sa te intelegi cu soferul in privinta pretului. Sunt cazuri in care acestia cer sume destul de mari daca le zici ca esti pentru prima data aici, asadar intereseaza-te asupra mediei preturilor inainte sa platesti o suma exagerata. 

Dala-dala, minibusurile folosite pentru transportul local, reprezinta cea mai ieftina varianta de deplasare pe care o poti alege, insa si cea mai putin confortabila. Daca nu ai o problema cu asta, e bine de stiut ca din principalele asezari ale insulei, acestea sunt numerele de dala dala pe care ar trebui sa le iei catre Stone Town:

  • Nungwi – 116
  • Mamemwe – 118
  • Kiwengwa – 117 
  • Kizimkazi – 326
  • Bwejuu (Paje) – 324
  • Jambiani (Paje) – 309
  • Chwaka – 206

Pretul unui bilet la dala-dala variaza intre 2000-3000 TSH/persoana, in functie de lungimea calatoriei, ceea ce inseamna intre 0,90 – 1,40 euro. 

Mai exista si varianta Zanzibusului, un autobuz care face naveta intre principalele asezari de pe insula, al carui program poate fi verificat pe acest site. Tot aici poti face si rezervari, insa tine cont de faptul ca Zanzibusul nu este un serviciu operational pe tot parcursul anului. 

Bineinteles, ramane valabila si optiunea unui day tour catre Stone Town, printr-un operator local, caz in care vei fi preluat de la hotel si adus inapoi odata ce excursia se termina. 

Distantele intre Stone Town si cele mai cunoscute asezari ale insulei sunt urmatoarele: 

  • distanta Stone Town Nungwi – 58 km 
  • distanta Stone Town Matemwe – 43,8 km
  • distanta Stone Town Kiwengwa – 39,4 km 
  • distanta Stone Town Paje – 58 km 
  • distanta Stone Town Jambiani – 55,8 km
  • distanta Stone Town Kizimkazi – 60,4 km 

Vremea Stone Town Zanzibar si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Ca si in cazul intregului arhipelag Zanzibar, vremea in Stone Town este calduroasa pe intreg parcursul anului, cu cateva mentiuni importante. 

In intervalul iunie – octombrie, Zanzibarul este in general mai aglomerat, pentru ca aceasta perioada este considerata a fi ideala pentru plaja. Dezavantajul este totusi faptul ca plajele vor fi mai pline, preturile la cazare ceva mai ridicate, iar locuri de interes turistic (precum Stone Town), vizitate de un flux mai mare de turisti. 

Cele mai mari sanse de ploaie se inregistreaza in Stone Town in lunile martie, mai, aprilie, noiembrie si chiar decembrie. Totusi, temperaturile se mentin calde si in aceasta perioada, cu o medie a maximelor de 30 de grade, insa locurile populare ale insulei vor fi mai aerisite pe timp de primavara. Situatia se schimba iar in preajma sarbatorilor de iarna (Craciun, Revelion), cand insula devine intens vizitata, iar preturile la hoteluri cresc. 

Asadar, este destul de greu sa stabilesti cu exactitate care ar fi cea mai buna perioada pentru o vacanta in Zanzibar si implicit o vizita in Stone Town, pentru ca temperaturile sunt bune pe intreg parcursul anului, cu cele doua perioade ploioase care se disting (pe timp de primavara si pe timp de iarna).

Perioada optima pentru o vacanta ideala aici depinde foarte mult si de ce anume vrei sa faci in Zanzibar, pentru ca daca esti interesat, spre exemplu, sa faci scufundari, se pare ca intervalul ideal ar fi ianuarie-martie, pentru o mai buna vizibilitate sub apa si pentru ca aceasta este o perioada cu mai putini turisti. 

Cum e plaja publica din Stone Town 

E bine sa ai in vedere inca de la inceput ca Stone Town nu este neaparat cel mai bun loc in care te poti bucura de plaja. In mod cert, Zanzibarul are multe alte plaje mai bune de oferit, si in zona Nungwi, dar si catre alte asezari din est si din sud-est, precum Paje sau Jambiani. 

Totusi, si aici te poti bucura de plaja si de peisaje superbe mai ales catre apus, e drept, intr-un cadru ceva mai animat comparativ cu alte plaje linistite ale insulei. 

Plaja publica din Stone Town este cu nisip, insa la mal vei vedea ca exista destul de multe barci ancorate, mai ales ca vorbim despre un oras cu port, asadar un punct de plecare catre celelalte insule din arhipelag si totodata catre Dar es Salaam. Se pare ca unul dintre cele mai frumoase segmente de plaja de aici ar fi cel din dreptul hotelului Serena, respectiv din dreptul Beach House Zanzibar. 

Catre seara, plaja din Stone Town este animata de catre localnicii care joaca fotbal pe nisip, iar in zona din fata Gradinilor Forodhani, acestia se intrec la sarituri in apa, un spectacol foarte interesant de privit. 

De la Gradinile Forodhani o poti lua in partea stanga, cum te uiti la mare, pentru a ajunge pe plaja. Tot aici vei gasi si diverse restaurante si terase cu muzica. 

Despre cazare in Stone Town Zanzibar

Daca esti tentat sa-ti rezervi hotelul chiar in centrul istoric al Zanzibarului, vestea buna e ca vei avea de unde alege. Totusi, ia in calcul ca aceasta zona e mai potrivita pentru tine daca te numeri printre cei exploratori, nu printre cei care cauta un loc foarte linistit si static in care sa-si petreaca vacanta. Daca ti se pare ca rezonezi mai bine cu a doua categorie, poate e mai intelept sa te orientezi catre asezari mai linistite, cum ar fi spre exemplu Jambiani. 

Noi am fost cazati in Stone Town, fapt ce ne-a oferit o mobilitate mai buna, pentru ca am vrut sa vedem multe dintre atractiile insulei si nu am cautat sa stam strict la o anumita plaja la care sa ne relaxam. Totusi, asa cum spuneam si mai sus, exista locuri cu plaje mult mai frumoase, dar care insa nu vor avea la fel de multe optiuni in materie de atractii.

In Stone Town vei gasi destul de multe hoteluri cu servicii bune (cotate cu 4 stele si chiar si cu 5 stele), cele mai multe cu mic dejun inclus si destul de putine optiuni cu demipensiune inclusa. Partea buna e ca, fiind cazat in Stone Town, ai totusi foarte multe variante de locuri unde poti sa iesi pentru a lua masa. 

Exista si hoteluri, dar si guest houses mai prietenoase cu bugetul, unele chiar foarte ok in masura in care nu ai nevoie de lux. Cu toate acestea, iti recomandam sa verifici atent review-urile inainte sa faci rezervarea. 

Ce poti sa faci in Stone Town. Atractii si obiective turistice

Din punct de vedere al activitatilor pe care le ai la indemana aici, putem spune ca Stone Town este poate cel mai bogat loc al insulei si asta pentru ca ai suficient de multe locuri de vizitat.

Stone Town apartine de Patrimoniul Mondial UNESCO si este, fara doar si poate, un loc care-si pastreaza peisajul urban cat se poate de intact. Practic, spunem noi, e suficient fie si sa te plimbi la pas pe stradutele inguste si sa observi viata simpla a localnicilor, caracterizata cumva atat prin liniste cat si prin freamat, ca sa intelegi de ce este acest centru istoric atat de special. 

Poti incepe cu o vizita la primele ore ale diminetii in Darajani Market, unde-ti recomandam sa mergi totusi cu un ghid, pentru a te orienta mai bine.

Vei gasi o explozie de culori si de arome, fructe exotice, legume locale, iar daca nu esti prea sensibil la mirosuri mai grele, poti da o tura si prin piata de peste, unde ai ocazia sa admiri capturi impresionante. Destul de aproape de piata vei gasi si Catedrala Anglicana si implicit Vechea Piata de Sclavi. 

Multe dintre atractiile centrului istoric se gasesc aproape de faleza, incepand cu Gradinile Forodhani, un parc amenajat frumos, cu alei, bancute si copaci inalti, la umbra carora iti poti trage sufletul cu un fresh de fructe in mana, mai ales intr-o zi calduroasa in care ai decis sa o iei la pas prin Stone Town. 

In apropiere vei gasi si Old Fort of Zanzibar (Vechiul Fort), unde intrarea este gratuita si unde exista si un amfiteatru care gazduieste periodic spectacole si chiar festivaluri (Festivalul International de Film din Zanzibar). In curtea interioara vei gasi si cateva tarabe cu suveniruri si produse locale. 

Tot in aceasta zona se afla si House of Wonders (Casa Minunilor), aflata in prezent in proces de consolidare. Este cea mai inalta cladire din Stone Town si totodata prima cladire cu electricitate din Zanzibar si prima cladire cu lift din Africa de Est. 

In cazul in care esti fan al trupei Queen sau ai admirat dintotdeauna vocea celebrului Freddie Mercury, e bine sa stii ca artistul s-a nascut chiar in Zanzibar, iar in Stone Town exista un muzeu dedicat acestuia. Freddie Mercury Museum este tot aproape de zona de faleza si de Gradinile Forodhani, la o plimbare de 5-10 minute pe jos.

O alta cladire frumoasa mai este si cea a Vechiului Dispensar, pe care o poti admira fie si doar de afara, in treacat. Coloritul sau aparte te va face sa nu o ratezi atunci cand treci pe langa ea 🙂 

Restaurante in Stone Town Zanzibar

Si la acest capitol, Stone Town sta foarte bine, asadar cu siguranta nu vei avea timp sa bifezi toate restaurantele de aici chiar si daca vacanta ta dureaza o luna. 

Pentru amatorii de street food, Gradinile Forodhani pot fi locul perfect odata cu lasarea serii. Catre faleza se instaleaza o multime de tarabe cu produse locale, fructe de mare si carne la gratar, dar si deserturi. 

Daca vrei sa incerci peste sau fructe de mare, vei avea de ales intre caracatita, crabi, creveti, baracuda, chiar si lobster, iar daca vrei sa te orientezi catre altceva, foarte populare mai sunt si frigaruile de pui, kebabul, Zanzibar pizza sau cartofii dulci. Te sfatuim totusi sa alegi cu atentie locul din care mananci. 

Nu vei gasi alcool comercializat la acest Street Market, insa unii turisti au povestit ca exista localnici care se ofera sa-ti aduca, insa ulterior iti cer o suma ridicol de mare. 

La capitolul restaurante, vei vedea ca exista si multe locatii de tip roof top, iar nu toate restaurantele din Stone Town ofera in meniu preparate traditionale, asadar daca preferi mancarea asiatica sau alte bucatarii, le vei gasi in majoritate fara probleme. 

Asteapta-te sa intalnesti si astfel de localuri cu preturi destul de piperate. In Stone Town, varianta de mancare low-budget ramane street food-ul. 

Printre locurile din Stone Town care au strans review-uri bune la capitolul mancare si servire se numara Taarab Restaurant, Tea House Restaurant, The Beach House Restaurant, Emerson Spice Tea House Restaurant, Zanzibar Coffee House Cafe, Beyt Al Salaam Restaurant, Lukmaan Restaurant, La Taverna, Monsoon Restaurant si altele. 

Shopping in Stone Town 

Trebuie sa-ti spunem de la inceput ca va fi greu sa te abtii sa nu te intorci acasa cu o serie de suveniruri din Zanzibar, mai ales daca dai cateva ture pe strazile inguste din Stone Town, unde este o adevarata expozitie de tablouri intens colorate, statuete si alte obiecte handmade care-ti vor fura privirea.

Noi ne-am intors cu 3 tablouri pe care nici pana in ziua de astazi nu stim cum le-am indesat printre/pe langa bagaje si prin avion, insa daca stii ca ai o sensibilitate la capitolul “shopping”, pregateste-te pentru o provocare 🙂 

Preturile pot fi negociate la anumite tarabe de pe stradute si in piata, mai ales daca ai in plan sa cumperi mai multe obiecte de la respectivul comerciant. Cauta totusi sa nu oferi un pret ridicol de mic, caci vei fi refuzat categoric. Asteapta-te ca in zonele intens frecventate de catre turisti, preturile la simple suveniruri precum magnetii de frigider sa fie totusi comparabile cu cele dintr-un oras european, adica destul de ridicate. 

Gasesti si mai multe galerii de arta, de unde te poti alege cu obiecte absolut incantatoare. Bijuteriile cu tanzanit, o piatra pretioasa rara descoperita in Tanzania, de culoare albastra-violet, sunt iarasi intens comercializate in Stone Town.

Te sfatuim sa cumperi asemenea accesorii numai din magazinele autorizate, cu vitrina, nu de pe strada sau din piete. 

Se poate intampla sa fii abordat si de catre vanzatori ambulanti, mai ales in zona de plaja, care vand fie statuete, bratari si alte obiecte. Daca nu esti interesat sa cumperi, cel mai potrivit este sa refuzi politicos si sa-ti vezi mai departe de drum. Daca manifesti interes, asteapta-te sa fii asaltat de mai multi vanzatori in acelasi timp. 

Excursii optionale cu plecare din Stone Town

Daca ai ales sa te cazezi in Stone Town, e bine de stiut ca vei avea la indemana o paleta extrem de bogata de excursii optionale, catre toate atractiile importante ale insulei. In oras, vei gasi multe birouri de agentii care organizeaza astfel de experiente, iar la receptia hotelului tau cu siguranta vor fi disponibile, de asemenea, oferte. E bine totusi sa nu optezi pentru varianta in care alegi un ghid de pe strada, indiferent de cat de tentante suna propunerile. 

Cea mai des intalnita varianta de day trip cu plecare din Stone Town este cea catre Prison Island si ulterior cu oprire la Nakupenda Island. La cele doua obiective poti ajunge doar cu barca, iar avantajul este ca sunt destul de apropiate de Stone Town. Spre exemplu, din portul Stone Town si pana la Prison Island ar trebui sa faci in jur de 30 minute. 

Insula a gazduit in trecut o inchisoare, iar in prezent poti vedea aici un sanctuar dedicat broastelor testoase uriase si ramasitele zidurilor vechii inchisori. Daca timpul iti va permite, poti face si cateva scurte opriri pentru snorkeling in imprejurimile acestei insule. 

Nakupenda Beach este plaja unei insule formata exclusiv din nisip, lipsita de orice fel de vegetatie sau de constructii, unde te poti bucura de apele in nuante turcoaz ireale.

“Nakupenda” inseamna “Te iubesc”, iar peisajul este cat se poate de idilic, insa intereseaza-te daca operatorul iti va asigura un cort cu umbra pe insula, caci nu exista amenajare si facilitati de niciun fel. Nu uita de crema cu factor de protectie ridicat, de sapca sau de palarie, de apa plata si de incaltarile speciale pentru apa. 

Jozani Forest si satul Jambiani pot face obiectul unei alte excursii cu plecare din Stone Town. La Jozani vei avea ocazia sa admiri celebrele maimute colobus rosii si o vegetatie specifica unei paduri tropicale, iar in Jambiani poti vizita satul traditional si te poti bucura de una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei. 

In oferta operatorilor locali vei mai gasi o multime de alte tipuri de experiente precum Spice Tour Zanzibar, Dolphin Tour (e important sa alegi un operator cu recenzii bune, pentru ca o experienta pe parcursul careia vei observa delfinii trebuie organizata intr-o maniera prietenoasa cu simpaticele mamifere, astfel incat acestea sa fie ocrotite), Chumbe Island Tour, Sunset Sailing Tour, Paje Beach &The Rock restaurant Tour si altele. 

Te-ar putea interesa si: Top excursii optionale Zanzibar. Care sunt cele mai populare tururi pe care le poti face pe insula

In loc de concluzie

Stone Town este, fara doar si poate, unul dintre cele mai animate si totodata vibrante, colorate, locuri din Zanzibar si chiar daca vei alege sa te cazezi in alta parte a insulei mari, o vizita de jumatate de zi aici te poate surprinde in cel mai placut mod, mai ales daca este facuta organizat, alaturi de un ghid. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?