Ghid obiective turistice Alanya si excursii optionale. Care sunt cele mai interesante atractii din zona

Esti tentat sa-ti rezervi o vacanta in zona Alanya Turcia, insa vrei sa te pui la curent din vreme si cu intreaga paleta de atractii pe care ti le poate oferi acest oras-statiune? 

Alanya este una dintre cele mai indepartate statiuni ale provinciei Antalya in raport cu orasul Antalya, insa si una dintre cele mai accesibile. Zona este presarata cu multe plaje, cu situri arheologice, cu pesteri, canioane, dar si cu diferite alte oportunitati de divertisment. 

Te invitam sa le descoperi in marea lor majoritate in cele ce urmeaza, iar daca nu ai gasit inca hotelul potrivit cerintelor tale, te informam ca la noi pe site exista o serie de oferte tentante pentru vacantele in Alanya.

Obiective turistice in orasul Alanya. Atractiile din zona castelului

Incepem cu partea de oras si cu atractiile localizate central, caci daca alegi sa te cazezi chiar aproape de inima Alanyei, sansele sa te plictisesti sunt egale cu zero 🙂

Castelul Alanya este cel mai popular obiectiv din zona, cu o istorie absolut fascinanta, fiind ridicat in anul 1221. Sunt incluse aici peste 80 de turnuri, 140 de bastioane si aproximativ 400 de rezervoare vechi de apa, dar si o serie de alte structuri foarte bine conservate. 

Tot aici poti vizita Biserica Bizantina, Turnul Rosu, Muzeul Etnografic si altele. 

La noi pe blog gasesti un articol mai cuprinzator despre vizita la castel: Alanya Castle, un obiectiv de neratat in timpul vacantei tale in Alanya Turcia

Telecabina din Alanya este una dintre modalitatile prin care poti ajunge la castel si totodata una dintre atractiile care-ti vor permite sa te bucuri de o priveliste spectaculoasa a intregului oras. Functioneaza zilnic, in intervalul orar 09.30 – 21.00, iar plimbarea dureaza in jur de 5 minute, pentru ca mai apoi sa fii lasat chiar la Poarta Ehmedek a castelului. 

Aici gasesti mai multe info pe acest subiect: Teleferik Alanya si ce sa stii despre plimbarea cu telecabina pana la castel

In Antalya City mai poti vizita si Muzeul de Arheologie, localizat in apropierea castelului. 

Pestera Damlatas se afla in imediata vecinatate a statiei de jos de la telecabina. Este prima pestera din Turcia deschisa in scop turistic, fiind descoperita accidental in timpul unor lucrari efectuate in zona portului. 

Pestera se intinde pe o suprafata de circa 200 metri patrati, fiind impartita pe doua niveluri. 

Desigur, si acest obiectiv este explicat mai amanuntit la noi pe blog, in articolul: Despre pestera Damlatas Alanya, prima pestera din Turcia deschisa turismului

Daca ai in plan sa faci cumparaturi in timpul vacantei tale in Alanya, e bine sa stii ca oportunitatile vor fi multiple. Incepand cu zona centrala de bazar si continuand cu pietele locale organizate in fiecare zi a saptamanii, in diferite cartiere ale acestui oras, Alanya pare sa stea foarte bine si la capitolul shopping. 

In plus, exista si cateva centre comerciale pe care le poti sa le descoperi la pas, iar mai multe informatii despre toate acestea gasesti aici: Alanya Bazar si alte locuri in care poti face shopping in aceasta statiune de la Mediterana

Sealanya Dolphin Park este un parc marin localizat in apropierea orasului (la 19 kilometri distanta de centru). Aici poti sa inoti cu delfinii, sa te scufunzi in diferite bazine tematice, sa participi la spectacolele cu delfini si foci, alaturi de multe alte activitati ideale pentru familiile  cu copii sau pentru cei care vor sa se bucure in vacanta de experiente inedite. 

Citeste si: Distractie si aventura la Sealanya DolphinPark, locul din Alanya in care poti inota cu delfinii

Cele mai cunoscute plaje din zona Alanya Turcia

Plajele din Alanya sunt considerate a fi totusi principala atractie pentru turistii care aleg sa-si petreaca vacantele aici. 

Kleopatra este cea mai populara dintre toate si este localizata central, in partea de vest a castelului. Este premiata cu distinctia Blue Flag si formata dintr-un nisip grosier, care se lipeste greu de corp. 

Te invitam sa o descoperi mai bine aici: Kleopatra Beach, cea mai cunoscuta plaja din Alanya Turcia

Plaja Damlatas este urmatoarea dupa Kleopatra cum mergi catre castel, fiind localizata chiar in fata pesterii cu acelasi nume. 

Plaja Tersane te asteapta in imediata vecinatate a Turnului Rosu. Este o plaja cu un aspect ceva mai atipic, ingusta, in zona din spate avand zidurile inalte ale castelului. 

Tersane este lipsita de amenajare si de servicii, fiind potrivita mai degraba celor care viziteaza partea istorica a orasului, pentru ca mai apoi sa se opreasca aici pentru o scurta baie in mare. 

Citeste si: Tersane Beach, plaja micuta din imediata apropiere a Turnului Rosu Alanya

De partea cealalta a orasului, asadar, in estul castelului, gasesti plaja Portakal, foarte bine amenajata, formata dintr-un amestec de nisip cu pietris. 

Portakal are cabine de schimb, dusuri, baruri si restaurante in zona din spate, insa are o intrare usor mai abrupta in mare. Aceasta plaja este urmata in partea sa stanga cum te uiti la mare de alte segmente, cunoscute cu denumirile de Tosmur, Kargıcak, Mahmutlar, care se intind pana aproape de zona orasului antic Syedra. 

Poti sa citesti mai multe despre acest loc aici: Despre Portakal Beach, plaja cu vedere superba catre Castelul Alanya

Alte plaje din zona Alanya mai sunt si Ulas Beach, Incekum Beach (foarte potrivita pentru familiile cu copii), Avsallar Beach, toate localizate in vest, de-a lungul drumului principal D400 care leaga Alanya de orasul Antalya. 

Sa nu uitam nici de spectaculoasa Koru Beach, din apropierea orasului Gazipasa, localizata la circa 49 kilometri departare de centrul Alanyei.

Mai multe informatii despre plajele din aceasta zona te asteapta aici: Ghid plaje Alanya. Plaje populare, plaje retrase si plaje potrivite pentru familiile cu copii

Excursii optionale cu plecare din Alanya si alte obiective apropiate de oras

Ajungem si la una dintre cele mai interesante parti ale acestui articol, cea a obiectivelor din imprejurimile Alanyei, respectiv atractiile naturale sau istorice la care se organizeaza frecvent excursii optionale cu plecare din Alanya. 

Poti opta pentru vizitarea acestora prin intermediul unui tur organizat de catre operatorii locali (caz in care vei fi preluat de la hotel, adus inapoi, asistat de un ghid, masa de pranz asigurata, etc.) sau poti alege sa te indrepti catre ele pe cont propriu. 

Oricum preferi, important de retinut este ca zona Alanya are foarte multe de oferit turistilor exploratori, care si-au propus sa iasa din resort pentru a vizita atractiile. 

Canionul Sapadere face obiectul multora dintre excursiile optionale organizate in aceasta zona. Se afla la 40 kilometri departare de Alanya si poate fi vizitat in intervalul orar 08.00 – 19.00 in timpul sezonului cald. 

Taxa de acces este modica, iar de-a lungul traseului care traverseaza canionul vei intalni poteci construite din lemn, cascade si mici bazine naturale create in albia raului. 

La distante rezonabile fata de Canionul Sapadere te asteapta satul Sapadere, Pestera Piticilor (Cüceler Mağarası), dar si Podul lui Hercule.

La noi pe blog gasesti un articol mai amanuntit despre Sapadere: Excursie de o zi la Canionul Sapadere, o atractie naturala de exceptie din zona Alanya

Orasul antic Syedra si ale sale ruine pot fi vizitate tot in aceasta zona, la 28 kilometri departare de Canion si la 21 kilometri distanta de Alanya. 

Orasul a fost ridicat incepand cu secolul al II-lea i.Hr, pe o suprafata mare, fiind impartit in doua zone (cea de sus si cea de jos, din apropierea malului marii). 

Poti sa te plimbi aici pe strada coloanelor, poti vedea ruinele unor bai romane, cu mozaic pe podea, ramasitele zidurilor inalte care incojurau pe vremuri asezarea, ruinele unui templu, ale unei necropole si ale mai multor biserici. 

Sigur, asa cum te-am obisnuit, si despre Syedra avem mai multe amanunte pe blog: Orasul antic Syedra, una dintre atractiile mai putin cunoscute din apropierea statiunii Alanya

Pestera Dim si raul cu acelasi nume sunt localizate la o distanta si mai rezonabila fata de orasul Alanya (in jur de 14 kilometri). Si aici se organizeaza excursii, experiente de tip rafting, drumetii si alte activitati. 

Dim Cave este localizata pe versantul vestic al muntelui Cebeli Reis si are o lungime totala de circa 410 metri, cu 4 sali fascinante care pot fi explorate de catre vizitatori. 

Citeste mai multe despre aceasta pestera aici: Dim Cave, pestera impresionanta din apropierea orasului Alanya

Alara Han si Alara Castle fac parte, de asemenea, din randul constructiilor istorice pe care le vei intalni in zona Alanya. Nu se organizeaza pentru moment cine stie ce tururi aici (exceptand unele tururi de pescuit in zona raului Alara, organizate de anumite resorturi), insa daca esti tentat sa le vizitezi, e bine de stiut ca Alara Han se afla la 38 kilometri nord-est de Alanya, remarcandu-se printr-o tehnica de constructie neobisnuita si impozanta, cu un decor elaborat la interior. 

Alara Castle este localizat la cateva sute de metri departare de Alara Han, intr-o zona inalta, pe un teren accidentat. Oficial, situl arheologic al castelului nu este deschis publicului pentru vizitare, iar cei care au fost aici spun ca e nevoie sa fii echipat corespunzator si pregatit pentru un traseu solicitant, pe poteci abrupte. 

Descopera mai multe informatii despre aceste doua atractii aici: Alara Han si Alara Castle, doua atractii fascinante si mai putin populare din zona Alanya

Tururilor de mai sus li se adauga si alte experiente, de tip croaziera full day pe mare, jeep safari, buggy safari, experienta de tip turkish bath (hamam), scuba diving, calarie, tur de pescuit, paragliding, tururi catre Side, Manavgat, Green Canyon, Aspendos, excursie in parcul de distractii Land of Legends (Belek), chiar si tururi mai complexe catre insula Suluada, catre orasul Anamur sau catre Pamukkale

In loc de concluzie

Putem spune clar si raspicat ca zona Alanya este deosebit de ofertanta din punct de vedere al atractiilor naturale si istorice pe care le gazduieste. Totodata, stim ca este aproape imposibil sa le poti bifa in majoritate pe parcursul unei singure vacante aici, insa speram ca lista de mai sus sa-ti fie de folos in cazul in care urmeaza sa pleci in aceasta zona superba de litoral a Turciei. 

Iti reamintim, totodata, ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Alanya, din care sa poti selecta simplu si rapid hotelul potrivit cerintelor tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?