Comparatie preturi 2022 pe litoralul romanesc vs. preturi 2022 pe litoralul bulgaresc

Postat de

Sezonul cald 2022 a debutat cu o relaxare intens asteptata in sectorul turismului, luand in considerare ultimii ani petrecuti sub restrictii si limitari in vreme de pandemie. Dorinta oamenilor de a pleca in vacanta, de a se relaxa, de a fi din nou impreuna alaturi de cei dragi altundeva decat acasa este evidenta, insa litoralul romanesc pare sa fie surprins intr-o postura nepregatita, spre deosebire de vecinii bulgari, care se pot lauda cu un grad de ocupare vizibil mai mare in randul hotelurilor.

Desigur, exista exemple de situatii exceptionale in ceea ce priveste preturile exorbitante intalnite in acest sezon la mare in Romania, care s-au viralizat rapid in mediul online (taxarea amplasarii unui cearceaf pe o plaja privata din Mamaia – 200 ron, o ciorba intr-un anumit local – 70 ron, etc) insa acestea nu reliefeaza o medie reala a preturilor, dictate de altfel de o intreaga serie de factori. Unii hotelieri spun ca nu au marit preturile fata de anul trecut, altii spun ca au fost constransi de cresterea preturilor la alimente, la utilitati si la alte servicii, insa cert este ca turistii remarca totusi diferente notabile si ezita, mai mult ca in alti ani, sa rezerve o vacanta fara prea multe calcule inainte.  

Luand in considerare ca in momentul de fata sunt inca foarte multi romani care nu au decis unde anume sa-si petreaca vacanta la mare, ne-am gandit ca o comparatie cat mai reala si obiectiva a preturilor din 2022 la servicii turistice pe litoralul romanesc versus cele de pe litoralul bulgaresc ar putea fi de folos celor care vor sa-si petreaca vacanta la malul Marii Negre, cat mai aproape de casa. 

Preturi cazare 2022 litoral Romania vs litoral Bulgaria

Litoralul din Romania si cel din Bulgaria sunt destinatiile cele mai apropiate de casa pentru turistii romani dornici sa-si petreaca vacanta la mare. Litoralul romanesc se intinde pe circa 245 de kilometri lungime, avand avantajul de a gazdui si Delta Dunarii, care ocupa mai bine de jumatate din lungimea totala (163 de kilometri), pana in apropiere de Navodari. Vecinii bulgari sunt insa ceva mai avantajati din punct de vedere al numarului de kilometri, zona de coasta masurand circa 370 km in lungime, incepand cu Durankulak si pana la Rezovo, inainte de granita cu Turcia.  

Am ales sa comparam, pentru inceput, statiunile Mamaia si Sunny Beach, amandoua fiind considerate cele mai animate statiuni de pe litoralul romanesc, respectiv cel bulgaresc. Daca romanii stau mai bine la capitolul animatie pe timp de noapte, cluburi si distractie, vecinii bulgari sunt totusi foarte bine pregatiti la capitolul hoteluri cu regim de cazare all inclusive, care s-au dovedit a fi mult mai rentabile din punct de vedere al costurilor totale alocate unei vacante. Mai mult, all inclusive este si varianta de cazare preferata a familiilor cu copii, care-si doresc mai multa comoditate si alte servicii precum animatie pentru cei mici, chiar in locul in care sunt cazati.  

Litoralul romanesc are in jur de 20 hoteluri cu regim de cazare all inclusive, insa acest numar este incomparabil mai mic fata de oferta bulgarilor. 

Pentru simularea unor exemple de preturi, am ales perioada 15-21 august (de luni pana duminica – 6 nopti de cazare) pentru doi adulti si un copil cu varsta de 4 ani. Mentionam ca preturile exemplificate de noi au fost simulate la mijlocul lunii iulie, nu au un caracter static si sunt informative, asadar acestea pot suferi modificari, chiar si de la o zi la alta, in fiecare dintre cele doua destinatii. 

In Mamaia, preturile la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, pentru perioada mentionata mai sus, incep de la 577 euro si se termina la peste 2000 euro, desigur, in functie de notorietatea hotelului ales. Preturile au fost simulate pe platforma de rezervari booking.com. 

In Sunny Beach, preturile la un hotel de 4 stele, atentie, cu regim de cazare all inclusive (ceea ce inseamna ca ai minimum cele 3 mese principale asigurate) sau ultra all inclusive, pentru perioada mentionata mai sus, incep de la 561 euro si se termina la 1309 euro, in functie de hotelul ales. Preturile au fost simulate pe platforma de rezervari travelplanner.ro.  

Pentru o comparatie mai detaliata intre cele doua statiuni, iti recomandam si articolul: Comparatie Mamaia vs Sunny Beach, Bulgaria. Ce minusuri si plusuri are fiecare statiune in parte si care dintre ele ti se potriveste mai bine

In Nisipurile de Aur, varianta de statiune animata mai apropiata de granita cu Romania, preturile pentru perioada mentionata mai sus, pentru un hotel de 4 stele, incep de la 548 euro si ajung pana la 1404 euro. Si in acest caz, preturile au fost simulate pe travelplanner.ro. 

Continuam cu alte exemple de preturi la cazare, pentru aceeasi perioada, din alte statiuni cunoscute ale celor doua zone de litoral. Le poti gasi insa pe toate enumerate mai exact in tabelul de mai sus.  

In Eforie Nord, preturile pentru aceeasi perioada si numar de turisti mentionate mai sus pornesc de la 600 euro si ajung pana la 2000 euro la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus. 

In Neptun, preturile pornesc de la 450 euro si ajung undeva chiar si la 1300 euro la hoteluri de 3 stele, cu mic dejun inclus. 

In Vama Veche se remarca preturi incepand cu 350 euro si pana la 750 euro, la proprietati de 3 si 4 stele (cele mai multe pensiuni/vile, nu hoteluri), nu toate cu mic dejun inclus. 

In Albena, cea mai apropiata statiune mare a vecinilor bulgari de granita cu Romania, preturile pentru perioada mentionata mai sus, in ceea ce priveste cazarea unei familii de 2 adulti cu 1 copil de 4 ani, pornesc de la 789 euro si se opresc la 1635 euro, toate variantele de hoteluri fiind cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive.  

In Obzor, statiune localizata in sudul litoralului bulgaresc, preturile pornesc de la 740 euro si ajung la 1819 euro la hoteluri de 4 stele cu all inclusive, pentru aceleasi date si numar de persoane, iar tot aici vei gasi si unul dintre cele mai bune hoteluri de 5 stele ale vecinilor bulgari, Reina del Mar. La Reina del Mar, care face parte din renumitul lant hotelier HVD (alaturi de Clubhotel Miramar Obzor, Viva Club Nisipurile de Aur si Club Bor Sunny Beach) vei gasi servicii all inclusive premium, un centru SPA, o piscina exterioara incalzita, cazare in camere spatioase, dar si posibilitatea de a te caza in vile cu piscina privata. 

In Balcic, preturile pornesc de la 823 euro si pana la 1347 euro, la hoteluri de 4 stele, tot cu regim de cazare all inclusive. 

Asadar, este cert faptul ca o vacanta pe litoralul bulgaresc devine indiscutabil mai rentabila atata vreme cat include toate mesele, insa totodata si mai confortabila pentru seniori sau pentru cei care calatoresc alaturi de copii, avand la hotel toate aceste servicii atat de necesare unei experiente placute.  

Preturi drum cu masina pana la mare in Romania vs drum pana la mare in Bulgaria 

Costul unui drum pana la Marea Neagra variaza in primul rand in functie de locul din care pleci, insa daca exemplificam un drum cu plecare din Bucuresti, traseul ar trebui sa presupuna urmatoarele costuri: 

Pretul carburantilor in Romania este, in momentul redactarii acestui articol, similar cu cel din Bulgaria. Sigur ca diferentele nu sunt notabile si ca preturile pot varia de la un lant de benzinarii la altul, mai ales ca vei fi nevoit sa alimentezi in Romania inainte sa pleci, insa e bine de stiut ca daca vrei sa te plimbi mai mult pe litoralul bulgaresc si sa explorezi mai multe zone cu atractii si obiective turistice, mai mult ca sigur nu vei cheltui bani pe benzina mai multi ca la noi. Se recomanda sa alimentezi din benzinariile de lant precum OMV, Eko, Lukoil, Shell, Rompetrol, Petrol si altele. 

Daca alegi sa mergi spre exemplu pana in zona Burgas, vei avea nevoie la dus de benzina pentru circa 100 kilometri in plus comparativ cu drumul pana la Mamaia (vei iesi din tara probabil pe la Giurgiu-Ruse), asadar vreo 10 litri de carburant in plus. 

Pe acest subiect iti recomandam si articolul: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Pentru a ajunge la mare in Romania, pe langa carburant, mai trebuie sa achiti si rovigneta in valoare de 3 euro/ 7zile, dar si taxa de pod de la Fetesti (26 ron – 2 treceri). 

Daca vrei sa mergi la mare in Bulgaria, pe langa carburant si rovigneta, vei mai avea de achitat si vigneta bulgareasca in valoare de 15 leva/7 zile si, in functie de traseul pe care il alegi, si alte taxe suplimentare precum taxa de pod de la Giurgiu-Ruse, in valoare de 15 ron/ 1 trecere. Daca alegi sa iesi din tara pe la Vama Veche, desigur, aceasta taxa nu mai intra in calculele tale. 

Te-ar putea interesa si: Vigneta Bulgaria, autostrazi si alte detalii despre drumuri. Ce trebuie sa stii daca mergi in vacanta la vecinii bulgari

Preturi parcare 2022 litoral Romania vs litoral Bulgaria

Preturile la parcare pe litoral sunt, de asemenea, un subiect de mare interes pentru cei care vor sa-si petreaca zilele libere la malul Marii Negre, mai ales ca in ultima vreme au suferit modificari substantiale in unele statiuni precum Mamaia. 

Incepand cu 2021, parcarea in Mamaia are un sistem diferit de taxare in ceea ce priveste cele aproximativ 7000 de locuri de parcare publice, cu plata. 

Conform noului regulament, taxa de parcare pentru zona 0 este de 4 lei/ora, ceea ce inseamna ca un turist care parcheaza pe un astfel de loc este nevoit sa plateasca peste 90 de lei pentru 24 ore de parcare. Daca esti cazat la un hotel din Mamaia care nu ti poate asigura loc de parcare chiar la cazare, e posibi sa fii nevoit sa parchezi in aceasta zona. 

Pe de alta parte, in statiunile din sudul litoralului romanesc, lucrurile par sa stea putin mai bine la capitolul preturi parcare. In statiuni precum Venus, Neptun-Olimp, Jupiter sau Cap Aurora, taxa de parcare este de 3 lei/ora si 15 lei/zi, insa recent a fost adoptat un proiect care vizeaza suspendarea platii acestor tarife pana la sfarsitul sezonului estival. 

La vecinii bulgari, preturile la parcari in 2022 stau cam asa:

Parcarea in Albena este impartita in 4 zone de culori diferite: in zona galbena poti parca gratuit, in timp ce in zonele portocalie, albastra si verde trebuie sa achiti o taxa. In zona verde vei intalni preturile cele mai mari, dat fiind faptul ca este cea mai apropiata de plaja (20 leva/zi in plin sezon).  

Parcarea in Nisipurile de Aur are un sistem diferit de taxare: la hoteluri, tariful de parcare la exterior este intre 10-15 leva/zi, insa la anumite hoteluri aceasta poate fi si de 20 leva/zi/masina. Exista si varianta parcarilor subterane, ceva mai scumpe (intre 20-30 leva/zi), dar si parcarea din statiune, in zona albastra (in jur de 2 leva/ora, prin aplicatie) sau in zona hotelului International, unde tariful este in jur de 3 leva/ora. 

Parcarea in Sunny Beach presupune spatii mai generoase comparativ cu alte statiuni si in general ar trebui sa coste intre 10-15 leva/zi la hoteluri, in jur de 3 leva/ora in statiune si aproximativ 15-20 leva pentru o zi de stationare intr-o parcare publica din statiune. 

Pe subiectul parcarilor la mare in Bulgaria, ti-ar putea fi utile si informatiile din articolul: Despre parcare pe litoralul bulgaresc. Cat costa si unde poti parca in principalele statiuni

parcare nisipurile de aur

Preturi la plaja 2022 litoral Romania vs litoral Bulgaria

Un subiect intens dezbatut inclusiv in aceste zile este si cel al inchirierii sezlongurilor de la Marea Neagra, caci nu sunt putini cei care spun ca preturile pe litoralul romanesc la acest capitol sunt destul de ridicate. Desigur, si in acest caz, pretul este discutabil, caci variaza de la un operator la altul, de la o zona la alta, dar si de la o zi a saptamanii la alta. 

Spre exemplu, sunt unii turisti care spun ca in Mamaia Nord, in luna iulie, au dat pe un sezlong simplu 30 de lei in timpul saptamanii si 40 de lei in weekend, in timp ce altii spun ca in zone mai pretentios amenajate au platit pe un pat-leagan cu saltea de spuma cu memorie 100 lei in timpul saptamanii si chiar si 200 lei in weekend. Asadar, depinde foarte mult si de zona in care alegi sa te asezi. 

In Vama Veche, pe un segment de plaja bine intretinut, un sezlong costa in plin sezon 50 de lei, in timp ce in statiuni precum Costinesti sau Eforie Nord, preturile sezlongurilor pot varia intre 25-40 lei in functie de zi, loc si perioada. 

In Albena, la vecinii bulgari, situatia e ceva mai vesela la acest capitol, caci daca esti cazat in statiune, beneficiezi de 2 sezlonguri si o umbrela gratuite, dintre cele localizate incepand cu randul 3. Daca vrei sezlonguri mai aproape de mare, le poti inchiria pentru suma de 7 leva/unitate, ceea ce inseamna ca vei da pe un sezlong in jur de 18 lei. 

Gasesti la noi pe blog un articol dedicat exclusiv acestei plaje: Despre plaja Albena din Bulgaria. Facilitati, servicii si motivul pentru care este preferata familiilor cu copii. 

In Nisipurile de Aur, un sezlong costa in jur de 10 leva, adica aproximativ 25 de lei. Pentru doua sezlonguri si o umbrela ar trebui sa platesti in jur de 25 leva, iar unii turisti spun ca la anumite terase acestea se pot rezerva din timp, contra sumei extra de 6 leva. In zonele cu beach baruri precum Mojito Beach, Beach Club Malibu muzica este la un volum mai ridicat. 

In Sunny Beach, cea mai animata statiune de pe litoralul bulgaresc, preturile la sezlonguri variaza intre 10-20 leva, in functie de zona in care alegi sa stai. Exista si beach baruri cu aspect mai pretentios si preturi ridicate, precum Kikki Beach, insa si locuri in care gasesti preturi rezonabile. 

Totusi, multe dintre hotelurile localizate in prima linie pe litoralul bulgaresc asigura oaspetilor si segment de plaja privata, amenajata cu sezlonguri si umbrele gratuite. 

Preturi restaurante 2022 litoral Romania vs litoral Bulgaria

Ambele destinatii de pe litoralul Marii Negre se pot lauda cu restaurante bune, insa si la acest capitol, vecinii bulgari stau ceva mai bine si asta pentru ca in primul rand au mai multe restaurante, dar si un meniu ceva mai variat in unele cazuri, poate si pentru ca se bucura de o piata de peste provenit din Marea Neagra mai dezvoltata. Astfel, e destul de greu sa nu gasesti in meniurile restaurantelor bulgaresti midii sau calcan. 

Exista restaurante bune cu specific pescaresc si pe litoralul romanesc, atat in zonele Constanta, Olimp, cat si in alte statiuni de la malul marii, insa pentru ca sunt putine, le vei gasi destul de aglomerate in plin sezon.

Pe de alta parte, se remarca si locuri mai pretentioase, unele dintre acestea in zona Mamaia, unde turistii au semnalat preturi piperate precum un snitel de pui – 80 lei sau o supa – 70 lei. Chiar si in Vama Veche exista restaurante cu preturi ceva mai ridicate, insa nota finala depinde foarte mult si de profilul/notorietatea localului la care alegi sa iei masa, dar in definitiv si de ceea ce alegi sa mananci.  La unele restaurante de tip “implinge tava”, chiar si in Mamaia, se gasesc meniuri cu 2 feluri de mancare la preturi rezonabile (35-40 lei), insa nu vorbim despre multe astfel de variante.  

La vecinii bulgari, un exemplu de meniu al unui restaurant cu specific pescaresc poate fi cel de la Ferma de midii Dalboka, localizata destul de aproape de granita cu Romania, unde preturile pentru sezonul 2022 sunt urmatoarele: salata de icre – 9 leva (23 lei), ciorba de midii – 9 leva (23 lei) midii natur – 12 leva (30 lei), calcan 250 grame – 40 leva (100 lei). 

Unii dintre turistii romani abia intorsi din concediul petrecut in Sunny Beach spun ca au platit la un restaurant localizat in zona de faleza in jur de 30 leva (75 lei) pentru doua feluri de mancare (ciorba si fel principal – musaca), sos, focaccia si apa plata. 

Restaurantele din Nessebar sunt, de asemenea, printre preferatele romanilor, alaturi de cele din Varna, considerate de altfel unele dintre cele mai bune astfel de localuri din intreaga Bulgarie. 

Totusi, e bine de luat in seama faptul ca foarte multi dintre turistii care-si petrec vacantele pe litoralul bulgaresc aleg cazare in regim all inclusive, ceea ce inseamna ca nu ies seara de seara la restaurant, caci au mesele asigurate la hotel. Asadar, poti alege un hotel cu all inclusive sau chiar ultra all inclusive, unde mai mult ca sigur vei avea cu ce sa te rasfeti mai ales la masa de seara, si ocazional sa iesi la restaurantele din statiune pentru a testa bucataria locala sau anumite preparate din peste. 

Preturi atractii si obiective turistice 2022 litoral Romania vs litoral Bulgaria

Din acest punct de vedere, putem spune ca Romania are un atu pe care insa nu il exploateaza pentru moment la adevaratul sau potential – Delta Dunarii. Orasul Constanta vine si el cu o serie de atractii precum zona cazinoului, delfinariul, portul, cateva muzee, planetariul, iar cetatile antice din zona de coasta a Romaniei (Histria, Enisala, Argamum) merita trecute de asemenea pe lista obiectivelor de bifat in timpul unei vacante la mare. Nu toate se afla totusi in cea mai buna stare si pregatite sa-si intampine turistii.

Bulgarii au ceva mai multe atractii si obiective turistice bine pregatite pentru vizitatori: Capul Kaliakra, Castelul Reginei Maria din Balcic, delfinariul si acvariul din Varna, Capul Emine, Castelul Ravadinovo de langa Sozopol, orasele vechi Nessebar si Sozopol (fiecare cu atractiile sale), Palatul Euxinograd, Padurea de Piatra, Manastirea Aladzha, stancile de la Tyulenovo, insula Sfanta Anastasia. Statiuni precum Nisipurile de Aur sau Albena au in imediata vecinatate parcuri naturale sau rezervatii in care te poti plimba, parc cu tiroliene, iar parcurile acvatice sunt multe si nu lipsesc din cele mai mari statiuni. 

Daca ar fi sa comparam taxele de intrare la cele doua delfinarii, un pret ceva mai mic vei gasi la cel din Constanta (60 lei/adult, in comparatie cu 30 leva (75 lei)/adult la cel din Varna). Totusi, diferenta este ca la bulgari, atractiile turistice sunt cu mult mai variate. 

La Cap Kaliakra, spre exemplu, intrarea costa 3 leva/persoana (10 lei) si chiar ai ce vedea la fata locului, in timp ce la Castelul Reginei Maria din Balcic intrarea costa 7 leva/adult si 2 leva/copii cu varsta intre 7 si 18 ani. Cei mai mici de 7 ani intra gratuit. Gasesti si variante de bilete tip family. La Castelul Ravadinovo, taxa de intrare pentru adulti este de 20 leva, iar copiii cu varsta intre 7-16 ani platesc 10 leva. 

La aquapark-ul din Albena, de luni pana vineri, preturile arata cam asa:

  • adulti + copii cu inaltimea de peste 120 cm – 32 leva/persoana
  • copii cu inaltimea intre 91 cm – 120 cm -18 leva/persoana
  • copiii cu inaltimea pana la 90 cm – acces gratuit

iar de sambata pana duminica, asa:

  • adulti + copii cu inaltimea de peste 120 cm – 41 leva/persoana
  • copii cu inaltimea intre 91 cm – 120 cm – 20 leva/persoana
  • copiii cu inaltimea pana la 90 cm – acces gratuit
aqua park albena
aqua park aqua mania albena

La Aqua Magic in Mamaia, pentru lunile iulie si august, tarifele sunt urmatoarele:

  • Adulti si copii > 150cm – 95 lei
  • Copii < 150cm – 55 lei
  • Kiddy (fara acces tobogane)- 75 lei

pentru lunile iunie si septembrie:

  • Adulti si copii >150cm – 70 lei
  • Copii < 150cm – 30 lei
  • Kiddy (fara acces tobogane) – 50 lei

Un alt detaliu important de bifat la acest capitol este si faptul ca multi dintre cei care aleg cazare all inclusive pe litoralul vecinilor bulgari se pot bucura de animatie si de activitati distractive chiar in incinta hotelului si pe intreg parcursul concediului. Exista hoteluri cu program de divertisment pentru copii, clase de sport, jocuri educative, mini-disco, dar si animatie pentru oaspetii adulti (concursuri, clase de aerobic, sporturi pe plaja, program disco). Asadar, pentru cei care simt nevoia de odihna si de un concediu mai static, toate aceste activitati sunt incluse in pretul platit initial pentru vacanta. 

In loc de concluzie

Este limpede ca ambele destinatii de litoral au un potential turistic fantastic, insa daca ar fi sa ne raportam exclusiv la partea de litoral romanesc, aceasta inca nu este exploatata asa cum trebuie, iar acest lucru se vede si se simte, chiar si in momentul de fata, cand ne uitam la cifre si la ezitarea oamenilor de a-si petrece vacantele aici. 

Bulgarii, pe de alta parte, desi au la randul lor unele cresteri de preturi in 2022, au ce oferi de acesti bani, lucru care se reflecta totusi in gradul de ocupare a hotelurilor si in dorinta romanilor de a reveni pe litoralul vecin. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?