Antiphellos, orasul antic din inima statiunii Kas

Antiphellos este considerat a fi unul dintre cele mai vechi orase liciene din aceasta parte a litoralului turcesc, ruinele sale fiind asezate chiar in apropierea zonei centrale a orasului de coasta Kas.

Cunoscut si cu denumirile de Antiphellos sau Habesos, orasul a fost incarcat cu o istorie extrem de bogata, iar o parte dintre ramasitele sale, alaturi de un teatru antic care-ti va oferi o priveliste exceptionala catre Mediterana, asteapta sa fie explorate in Kas. 

Descopera mai jos o serie de amanunte utile despre vizita la ruinele orasului antic Antiphellos, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizarea ruinelor anticului Antiphellos si distante din alte statiuni 

Cea mai importanta parte a ramasitelor din Antiphellos, respectiv teatrul antic, poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Antiphellos Antik Kenti”. Vei observa ca are in jur de 3000 de recenzii numai pe Google (pana in februarie 2024), ceea ce inseamna ca locul este cat se poate de popular si poate deveni destul de aglomerat in miez de vara. 

Teatrul atrage vizitatori nu numai prin semnificatia sa istorica, ci si prin prisma privelistii incantatoare pe care o ofera, fiind considerat un loc deosebit de instagramabil. 

Antiphellos Antik Kenti se afla la doar cateva sute de metri de centrul orasului Kas (la o plimbare de circa 10 minute pe jos, pornind din port). 

Poate fi vizitat in orice moment al zilei si nu are taxa de intrare. 

Este important de mentionat ca ruinele orasului Antiphellos nu se afla intr-un sit arheologic grupat, ci sunt imprastiate prin Kas si prin imprejurimile acestuia. 

Distante catre Antiphellos din alte statiuni:

  • distanta Kalkan – Antiphellos: 31 kilometri
  • distanta Demre – Antiphellos: 46 kilometri
  • distanta Finike – Antiphellos: 75 kilometri
  • distanta Tekirova – Antiphellos: 131 kilometri
  • distanta Kemer – Antiphellos: 144 kilometri 

Ce sa stii despre Antiphellos si ce poti vedea in prezent

Fondat de catre licieni, orasul Antiphellos a fost ocupat, conform cercetarilor istorice, de catre persi, in secolul al VI-lea i.Hr. S-a dezvoltat puternic in perioada elenistica, servind drept port al orasului Phellus din apropiere si ulterior avand propria moneda. 

A fost descoperit in istoria recenta de catre arheologul si exploratorul britanic Charles Fellows, care in timpul unei expeditii in aceasta zona a remarcat existenta a peste 100 de morminte de piatra. 

O parte importanta a ramasitelor orasului antic a fost distrusa atunci cand populatia locala a refolosit blocurile de piatra pe post de material pentru constructii. 

In prezent, principalele ramasite ale Antiphellos care pot fi observate in zona Kas sunt urmatoarele: 

  • Teatrul antic – restaurat in anul 2008, cu o capacitate initiala de circa 4000 locuri.
  • Necropola orasului – localizata la nord-est de teatru, unde poate fi admirat un sarcofag denumit “Mormantul Doric Akdam”, care ar data din secolul al IV-lea i.Hr.
  • Mormantul Leului – aflat in centrul orasului Kas, cu forme de cap de leu pe partea superioara, datand din secolul al IV-lea i.Hr, cu inscriptie in limba liciana. 

Alte atractii in apropiere de ruinele orasului Antiphellos 

Intregul oras de coasta Kas a fost binecuvantat cu o incarcatura istorica de exceptie, dar si cu mai multe atractii naturale deosebite in imediata apropiere. Daca vrei ca in aceeasi zi cu vizita la ruinele Antiphellos sa bifezi si alte obiective interesante, te mai poti indrepta usor catre:

Orasul antic Xanthos este localizat la 45 kilometri departare de Kas, iar in acest caz vei avea oportunitatea de a vedea ceva mai multe ruine grupate intr-o singura zona. 

Printre cele mai importante se numara Obeliscul din Xanthos, care are inscriptii in 3 limbi diferite.

Insula Kekova poate fi vazuta prin intermediul tururilor cu barca si, desi nu vei putea pasi pe ea, vei avea ocazia sa observi de la mica distanta ruinele scufundate ale orasului Dolchiste, distrus aproape integral in timpul cutremurului din secolul al II-lea. La mica distanta de Kekova te asteapta si orasul antic Simena, a carui atmosfera boema te va fascina cu siguranta. 

In partea de jos a acestuia se afla micul port, alaturi de mai multe ruine scufundate in mare, iar in partea superioara intalnesti castelul si teatrul antic. 

Insula greceasca Kastellorizo este pozitionata la doar 2,1 kilometri departare de tarmul orasului Kas. Poti ajunge aici cu ferry, iar calatoria pe mare dureaza intre 20-30 minute. 

Vei avea in jur de 5-6 ore pentru a explora insula, care la randu-i gazduieste cateva atractii fascinante precum ruinele Castelului Cavalerilor Sf. Ioan, Biserica Sf. Gheorghe, Grota Albastra sau Muzeul Puzzle-urilor

Orasul antic Myra, alaturi de Biserica Sf. Nicolae, se afla in orasul Demre din prezent. Intre acest sit arheologic si Antiphellos ai de parcurs in jur de 45 kilometri, iar mormintele liciene sapate in stanca sunt considerate unele dintre cele mai impresionante ramasite pe care le poti vedea aici. 

Plajele din jurul orasului Kas, deloc putine la numar, in general cu un aspect ceva mai pietros si cu o apa a marii limpede, in nuante de turcoaz, iti vor sta la indemana ori de cate ori simti nevoia sa iei o pauza pentru relaxare si inot.

Printre acestea se numara Buyuk Cakil, Seyrek Cakil, Kucuk Cakil (foarte mica, in imediata apropiere a centrului), Akçagerme, dar si superbele plaje Kaputas si Patara

In loc de concluzie

Antiphellos este unul dintre numeroasele orase antice localizate pe teritoriul provinciei Antalya. Are dezavantajul de a avea ramasitele dispersate in diferite colturi ale orasului Kas, insa merita observat indeaproape gratie incarcaturii sale istorice si a privelistii exceptionale pe care o ofera in zona teatrului. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?