Ghidul iubitorilor de natura pe litoralul bulgaresc. Cele mai frumoase atractii naturale de-a lungul coastei

Litoralul vecinilor bulgari nu este vestit numai pentru conditiile bune de cazare si pentru preturile decente, ci si pentru ca ofera turistilor oportunitatea de a explora o multime de atractii, multe dintre ele naturale.  

Perioada pandemiei si ale sale restrictii ne-a facut sa ne dorim si mai mult sa ne apropiem de natura, iar daca si tu planuiesti o vacanta pe litoralul bulgaresc in aceasta vara si ti-ai propus sa vizitezi numai locuri cu peisaje frumoase si inconjurate de cadre naturale, cu siguranta vei aprecia una dintre atractiile de mai jos. 

Si pentru ca noi, cei de la Travel Planner, ne pricepem de minune la organizarea vacantelor, caci facem asta de mai bine de 14 ani, trebuie sa-ti spunem si ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte litoral Bulgaria, cu cazare la hoteluri bune si foarte bune din toate statiunile cunoscute.

Plaje litoral Bulgaria potrivite pentru cei care iubesc natura si linistea

Plajele cu aspect virgin din Bulgaria sunt de ordinul zecilor si chiar daca pare destul de greu de crezut, o parte dintre acestea chiar sunt necunoscute multora dintre turistii romani, poate si pentru ca se afla in afara statiunilor celebre si pentru ca nu te poti bucura acolo de toate conditiile si tot confortul (sezlonguri, dusuri, terase, etc). 

Atat in zona de nord a litoralului (mai aproape de granita cu Romania), cat si in zona de sud, daca esti pus pe explorat locuri frumoase la malul marii, vei avea ce vedea. 

Plaja Veleka

Poti descoperi mai multe astfel de plaje in articolul: 22 plaje salbatice Bulgaria. Unde poti gasi plaje izolate pe litoralul bulgaresc, si tot aici poti admira si poze din majoritatea acestor locuri superbe. 

Sigur, te-ai putea numara printre acei turisti care prefera sa se limiteze la plajele din apropierea granitelor cu Romania. Mai ales daca mergi cu micutii in vacanta sau daca vrei ca drumul pana acasa sa fie cat mai scurt, cu siguranta vei cauta plaje bune in Bulgaria, dar apropiate de Romania. 

Si in acest caz, vei constata ca locurile de la malul marii in care ai putea merge nu sunt deloc putine. Chiar foarte aproape de Vama Veche vei gasi o serie de plaje cu mai putina organizare si cu un aspect usor mai salbatic, iar daca ai nevoie de tot confortul, vei gasi la o distanta rezonabila fata de granita cu Romania plaja din Albena si plaja din Nisipurile de Aur.

Indiferent pe care dintre acestea o vei alege, pentru mai multa inspiratie si detalii poate ti-ar prinde bine sa te uiti si pe articolul: Plaje din Bulgaria, aproape de Romania. Krapets si Bolata in topul plajelor aproape de Vama Veche

plaja krapets

Pe de alta parte, daca vrei sa dai o sansa si plajelor mai organizate din Bulgaria, respectiv plajelor foarte bune din anumite statiuni, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Ghid top plaje Bulgaria. Cele mai frumoase si mai bune plaje

Rezervatii si parcuri naturale pe litoralul bulgaresc

Daca iti cauti cazare in functie de acest criteriu, mai exact, daca vrei sa stai intr-un hotel din care sa poti iesi pentru a face plimbari in natura, te-ai putea orienta catre una dintre urmatoarele statiuni, caci in apropierea lor exista fie rezervatii naturale, fie parcuri. Este cunoscut faptul ca aerul este mai curat in aceste zone, iar in cele mai multe dintre cazuri, si temperaturile pot fi usor mai suportabile in zilele extrem de calduroase ale varfului de sezon. 

Rezervatia Naturala Baltata se afla chiar in statiunea Albena si se intinde pe mai bine de 200 de hectare. Baltata inconjoara valea raului Batova, la aproximativ 12 km distanta de Balcic, in partea de sud a Albenei. 

Poti sa faci aici drumetii, drumuri cu bicicleta si poti admira, daca esti norocos, cateva dintre cele peste 180 de specii de pasari (peste 160 dintre acestea sunt protejate prin lege). Ai sanse sa te intalnesti si cu arici, iepuri salbatici, vidre si chiar si broaste testoase, pe care nu vei avea insa voie sa pui mana. 

Daca vrei sa afli mai multe despre traseele si atractiile acestui loc, poti citi articolul: Rezervatia Naturala Baltata si ce trebuie sa stii despre oaza verde de liniste din inima statiunii Albena

Rezervatia naturala si arheologica Capul Kaliakra, aflata tot la o distanta rezonabila de granita cu Romania, include promontoriul Kaliakra (Cap Kaliakra) si frumusetea salbaticiei care-l inconjoara. Vei gasi Cap Kaliakra la 57 de kilometri de Vama Veche (fasia de pamant stancoasa care intra in mare are aproximativ 2 km lungime), iar aici poti vizita ruinele vechii cetati, un mic muzeu, insa poti lua si masa la restaurant. 

kaliakra

Parcul Natural Nisipurile de Aur este o alta varianta de loc potrivit pentru cei care vor sa faca excursii si drumetii in natura, mai ales ca aici exista amenajate 5 trasee turistice, marcate prin culori diferite si realizate in functie de nivelul de dificultate si obiectivele fiecaruia. 

Cel mai lung dintre toate este traseul rosu, pe car-l poti parcurge in aproximativ 5 ore, insa daca ai curaj sa-l faci pe acesta, vei bifa, in mare, mai toate atractiile parcului, pentru ca-l vei traversa de la nord la sud. Traseul rosu are aproape 12 kilometri lungime. 

Printre optiunile tale se mai numara si traseul albastru (cel mai vizitat din parc), pe care-l poti parcurge in maximum 2 ore si in care poti bifa si interesanta manastire Aladzha

manastirea aladzha

Pentru mai multe detalii despre toate celelalte trasee si atractii ale parcului, poti citi si: Parcul Natural Nisipurile de Aur, ideal pentru iubitorii de drumetii aflati in vacanta pe litoralul bulgaresc

Parcul Natural Strandzha, aflat in sudul litoralului, are pe teritoriul sau cea mai mare arie protejata din intreaga Bulgarie. Parcul se intinde pe 1100 km patrati si include doua zone urbane (Malko Tarnovo si Ahtopol), dar si mai multe sate din apropierea acestora. Parcul Natural Strandzha cuprinde nu mai putin de 5 rezervatii naturale din Bulgaria. 

Una dintre cele mai frumoase zone ale acestui parc natural poate fi punctul de varsare a ralului Veleka in Marea Neagra (unde vei gasi si plaja cu acelasi nume si peisaje de vis). 

Alte monumente naturale de-a lungul zonei de coasta in Bulgaria 

Sigur, atractiile naturale ale litoralului bulgaresc nu se limiteaza doar la plaje si la rezervatii si parcuri naturale, ci implica si o lunga lista de monumente naturale de exceptie. Incepand cu Cap Kaliakra, abordat putin mai sus, si pana la insulele frumoase din apropiere de Sozopol si alte atractii chiar mai indepartate de atat, iata ce ti-ar putea atrage atentia: 

Stancile de la Tyulenovo, aflate in apropiere de Sabla, mai sunt cunoscute de catre turisti si sub denumirea de Tyulenovo Rocks si reprezinta un alt loc interesant de vazut la malul Marii Negre in Bulgaria. Multi dintre cei care vin aici se aventureaza pe stanci, unii mai curajosi chiar fac sarituri in apa, insa recomandarea noastra este sa eviti sa te urci pe stanci si in nicio circumstanta sa nu sari in apa de la astfel de inaltimi. 

Poti citi mai multe detalii despre acest loc cu peisaje de vis in articolul: Tyulenovo Bulgaria si stancile sale spectaculoase. Ce trebuie sa stii daca vrei sa faci o excursie aici

tyulenovo

Capul Emine este o alta atractie, similara ca si forma cu Cap Kaliakra, aflata relativ in zona de mijloc a litoralului bulgaresc, la aproximativ 34 de kilometri distanta de Sunny Beach.

Te-ar putea interesa si: Scuba diving in Bulgaria. Centre de scufundari, preturi si locuri care merita descoperite 

Peisajele de aici sunt spectaculoase, ceea ce-ti putem confirma din proprie experienta, insa drumul pana la Capul Emine lasa de dorit si daca nu ai o masina cu garda mai inalta sau chiar o masina de teren, nu-ti recomandam sa te aventurezi pana sus. Sunt unele portiuni unde a fost turnat asfalt, insa pe aceste segmente s-au format gropi mari, destul de greu de ocolit. 

capul emine

Padurea de piatra sau Pobiti Kamani asa cum o vei gasi pe harti este un fenomen geologic spectaculos, aflat aproape de periferia orasului Varna (la circa 20 min de mers cu masina din centrul Varnei). Poti admira aici coloane inalte de pana la 7 metri, formate natural din roca ( provenienta acestora nu este inca una clara, insa este cert ca ele nu sunt facute de mana omului). 

Intrarea pentru a vizita Pobiti Kamani este de 3 leva/persoana si se recomanda sa nu-ti lasi bunuri la vedere in masina, caci zona nu este una pazita. 

Citeste si: Padurea de piatra din apropiere de Varna. Cum arata Pobiti Kamani si cand poate fi vizitata

Insula Sfanta Anastasia din apropiere de Sozopol, o alta atractie naturala care prinde din ce in ce mai mult succes in plan turistic, poate fi vizitata usor daca iei o barca din portul Burgas. Pretul unui bilet pe ambarcatiune este de 16 leva/adult, 12 leva/copil, insa e important de luat in seama faptul ca insula are dimensiuni reduse si nu poate gazdui un numar foarte mare de vizitatori simultan. De aceea, e bine sa-ti faci rezervare pentru locurile de pe barca din timp. 

Gaseti la noi pe blog si un articol cu detalii referitoare la program, rezervari si alte informatii despre excursia catre aceasta insula: Vizita pe insula Sfanta Anastasia din apropiere de Sozopol. Cum arata si cum poti ajunge aici

insula sfanta anastasia

Tot la noi pe blog este si un articol care include cele mai cunoscute atractii din aceasta zona turistica a Bulgariei: Topul atractiilor de pe litoralul bulgaresc. Ce sa vizitezi daca mergi la mare in Bulgaria

In concluzie 

Stim cu certitudine ca litoralul bulgaresc este impanzit de astfel de locuri superbe inconjurate de natura si tine doar de tine, de tipul si de durata vacantei tale pentru a bifa cat mai multe dintre aceste atractii spectaculoase. 

Asteptam cu mult interes si parerea ta despre vizita in aceste locuri si daca simti ca ai vreun alt loc care s-ar potrivi in aceasta lista, vom fi incantati sa o completam 🙂 

Nu in ultimul rand, iti reamintim ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte litoral Bulgaria, cu peste 200 de hoteluri cu regim de cazare all inclusive si multe alte optiuni, din care sa poti alege usor ce ti se potriveste mai bine.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?