Vremea Bulgaria in sezonul cald. Unde gasesti cele mai ridicate temperaturi pe litoral si alte informatii utile

Te bate gandul sa-ti rezervi o vacanta in Bulgaria insa ai vrea totusi sa stii din timp la ce vreme sa te astepti in perioada aleasa de tine? In functie de zona in care vrei sa calatoresti dar si de tipul vacantei tale, poti tine cont de o serie de particularitati si tendinte meteorologice, mai ales daca-ti achizitionezi vacanta din timp. 

Vei observa ca exista o usoara diferenta intre temperaturile medii inregistrate in zona de nord a litoralului bulgaresc si cele din zona de sud, dar si perioade ideale de calatorie pentru vacantele in alte zone turistice ale Bulgariei. 

Gasesti detalii despre toate acestea in cele ce urmeaza, iar la noi pe site gasesti si cele mai bune oferte litoral Bulgaria, cu o multime de variante din care sa alegi ce ti se potriveste mai bine.

Diferente de temperaturi intre nordul si sudul litoralului bulgaresc

Daca ai hotarat sa petreci o vacanta pe litoralul bulgaresc, insa indiferent de perioada, ai prefera sa alegi o statiune unde sunt sanse mai mari sa te bucuri de temperaturi usor mai ridicate, ei bine, trebuie sa stii ca partea de sud a litoralului vecinilor este castigatoare la acest capitol. 

In nordul litoralului bulgaresc (asadar mai aproape de granita cu Romania), respectiv in statiuni precum Kavarna, Kranevo, Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Constantin si Elena, temperaturile sunt similare cu cele de pe litoralul romanesc.

In sudul litoralului bulgaresc, gratie pozitionarii geografice, statiunile permit desfasurarea unui sezon cald usor mai lung, in unele cazuri chiar pana la sfarsitul lunii septembrie sau chiar si inceputul lunii octombrie. Clima este ceva mai uscata aici, iar temperaturile pot fi mai ridicate cu 1-3 grade comparativ cu zona de nord. Diferentele se remarca si in ceea ce priveste temperatura apei marii. 

Asadar, daca vrei sa-ti faci vacanta pe litoralul bulgaresc in luna septembrie (poate chiar la jumatatea lunii), e posibil sa prinzi vreme putin mai calda in Obzor, Sveti Vlas, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Sozopol, Pomorie sau alte statiuni din aceasta parte. 

sub bulgaria sveti vlas

Vremea Bulgaria de Paste

In general, hotelurile de pe litoralul bulgaresc incep sa-si deschida portile odata cu venirea sarbatorilor de Paste, asadar chiar si incepand cu jumatatea lunii aprilie. O parte dintre unitatile hoteliere organizeaza chiar si o slujba in Noaptea de Inviere si isi intampina oaspetii cu preparate traditionale. Bineinteles, si preturile din aceasta perioada sunt mai avantajoase. 

Daca esti interesat de felul in care decurge aceasta sarbatoare in tara vecina si mai ales in zona de litoral, iti recomandam sa citesti si articolul: Cum decurg Sarbatorile Pascale la bulgari si 10 motive pentru a petrece Pastele in Bulgaria

Pe 24 aprilie 2022 (in ziua de Paste) pe litoralul bulgaresc se vor inregistra, in medie, temperaturi de 18-20 de grade, tendinta care se va pastra si pentru zilele urmatoare.

Asa arata prognoza pentru ziua de Paste in cele mai cunoscute statiuni de pe litoralul bulgaresc:

  • Albena – 19 grade
  • Balcic – 19 grade
  • Nisipurile de Aur – 18 grade
  • Obzor- 18 grade
  • Nessebar – 20 grade
  • Sunny Beach – 21 grade
  • Sozopol – 20 grade 

Vremea Bulgaria pe litoral in mai-iunie, la inceput de sezon 

Incepand cu data de 1 mai, litoralul vecinilor bulgari devine o destinatie si mai tentanta pentru turistii romani, mai ales pentru aceia care vor sa evite aglomeratia de pe litoralul autohton. Temperaturile incep sa creasca, preturile sunt inca scazute, iar numeroasele atractii din zona de litoral isi asteapta vizitatorii. 

Fie ca vorbim de orasele vechi precum Nessebar sau Sozopol, fie ca vorbim de atractii ale naturii precum Capul Kaliakra, stancile de la Tyulenovo, Padurea de piatra, Capul Emine, fie de castele impresionante precum Castelul Reginei Maria din Balcic sau Castelul Ravadinovo – pe litoralul bulgaresc cu siguranta ai ce vizita, asa ca sansele sa te plictisesti sunt zero. 

castelul ravadinovo

Daca ai in plan ca anul acesta sa dai o sansa litoralului bulgaresc de 1 mai, iti recomandam si articolul: Vacanta de 1 mai pe litoralul bulgaresc. De ce ai alege Bulgaria si care sunt cele mai indragite statiuni ale romanilor

Totusi, in luna mai, poate uneori chiar si inceput de iunie, temperaturile nu sunt chiar cele mai ridicate, iar sansele de ploaie inca pot sa-ti puna sub semnul intrebarii toate planurile. Ce faci pe litoralul bulgaresc daca se intampla sa nimeresti zile ploioase? 

Ei bine, vecinii bulgari sunt destul de pregatiti la capitolul servicii, asa ca vei gasi hoteluri bine si foarte bine cotate, cu piscina interioara, centre spa, hoteluri unde poti face tratamente balneo – practic, poti transforma o zi cu prognoza meteo nefavorabila intr-o experienta relaxanta memorabila, care implica totodata si costuri rezonabile.

Pe aceasta tema, te-ar putea interesa si articolul: Ce poti sa faci pe litoralul bulgaresc daca ploua. Activitati si locuri care pot fi vizitate atunci cand vremea nu tine cu tine

Spre exemplu, in luna mai, in Sunny Beach se inregistreaza o medie a maximelor de 21 de grade, in timp ce in iunie aceeasi medie este de 25 de grade. 

In ceea ce priveste zilele cu ploaie, tot in Sunny Beach se inregistreaza in medie in jur de 6 zile ploioase, atat in luna mai, cat si in luna iunie. 

Temperatura apei marii pe litoralul bulgaresc are valori medii de aproximativ 16 grade in luna mai, in timp ce in luna iunie, media este de 20-21 de grade. 

sunny beach bulgaria

Cele mai ridicate temperaturi litoral Bulgaria, in lunile iulie si august

Daca vrei cu orice pret ca vacanta ta pe litoralul bulgaresc sa se desfasoare in cea mai calduroasa perioada, atunci este limpede ca ar trebui sa-ti faci o rezervare pentru lunile iulie-august. Desigur, aceasta este si cea mai aglomerata perioada, insa daca nu esti fan aglomeratie, te poti orienta catre statiuni mai linistite precum Kavarna, Kranevo, Obzor, Constantin si Elena. 

Totusi, daca vrei totusi sa te cazezi intr-o zona cu mai multa verdeata, in care sa nu resimti temperaturile la cel mai inalt nivel, poti alege spre exemplu Albena, caci este localizata in nord si fix langa Rezervatia Naturala Baltata. Asadar, te bucuri de temperaturi suportabile si de aer mai curat.  

Media maximelor pentru luna iulie, in cele mai cunoscute statiuni de pe litoralul bulgaresc

  • Albena – 28 grade
  • Balcic – 28 grade 
  • Nisipurile de Aur – 27 grade
  • Obzor – 27 grade
  • Nessebar – 27 grade 
  • Sunny Beach – 29 grade 

Media maximelor pentru luna august, in cele mai cunoscute statiuni de pe litoralul bulgaresc

  • Albena – 28 grade
  • Balcic – 28 grade
  • Nisipurile de Aur – 27 grade
  • Obzor – 27 grade
  • Nessebar – 27 grade
  • Sunny Beach – 28 grade

Temperatura apei marii inregistreaza o medie de 24-25 de grade in lunile iulie si august, pe litoralul bulgaresc, cu mici diferente intre statiunile din nord vs. statiunile din sud. Asadar, sunt sanse sa gasesti apa cu 1-2 grade mai calda daca-ti faci vacanta in Sunny Beach, Obzor sau zona Sozopol. 

Te vei putea bucura de cele mai multe ore de soare in luna iulie si tot in perioada iulie-august se inregistreaza si cele mai putine sanse de ploaie. 

Vremea Bulgaria in septembrie, la final de sezon 

Daca nu ai reusit sa-ti iei concediu pana in septembrie sau chiar preferi sa pleci in aceasta perioada pentru ca nu esti prieten cu aglomeratia si cu temperaturile ridicate, inceputul de toamna poate fi un moment potrivit pentru o experienta frumoasa pe litoralul bulgaresc.

Da, temperaturile incep sa scada, insa apa marii este inca destul de calda, iar razele soarelui sunt inca destul de puternice. 

Sigur, noi te sfatuim sa nu uiti crema cu protectie solara chiar daca mergi la plaja in Bulgaria in septembrie, caci media maximelor arata cam asa: 

  • Albena – 23 grade
  • Balcic – 23 grade
  • Nisipurile de Aur – 24 grade
  • Obzor – 24 grade
  • Nessebar – 23 grade
  • Sunny Beach – 24 grade

In septembrie, media zilelor cu sanse de ploaie este de 8, insa acestea se inregistreaza cu precadere spre finalul lunii. 

Temperatura apei marii pe litoralul bulgaresc in luna septembrie are o medie de 23 de grade, asadar inca buna pentru baie si tot in aceasta luna te poti bucura inca de 9 ore de soare in timpul unei zile. 

Mai mult, in cazul in care simti ca exista sanse sa ai parte de zile ploioase, poti sa-ti rezervi cazare la un hotel cu piscina interioara, caci asa vei avea certitudinea ca te vei putea relaxa in voie, chiar daca vremea de afara nu tine cu tine. La noi pe site gasesti peste 100 hoteluri cu piscina interioara litoral Bulgaria, localizate in toate statiunile cunoscute.

Nu in ultimul rand, o alta veste buna pentru cei care vor sa-si planifice vacantele la sfarsit de sezon este si faptul ca preturile vor fi mai scazute. Prin urmare, e bine de luat in seama faptul ca vei putea beneficia de aceleasi servicii, mai putina aglomeratie si ceva mai multa liniste, totul cu niste costuri mai reduse comparativ cu o vacanta in varf de sezon.

Gasesti si alte motive pentru o vacanta in aceasta perioada, in articolul: Argumente pro pentru o vacanta cu copiii la mare, in extrasezon

Temperaturi in zonele de munte, in marile orase si in alte zone turistice ale Bulgariei 

Sigur ca potentialul turistic al Bulgariei nu se limiteaza la zona de litoral, iar daca vrei sa explorezi si alte atractractii din alte zone ale tarii vecine, iti recomandam sa arunci intai de toate o privire si pe articolul: Cele mai importante atractii din Bulgaria si alte obiective care merita vazute. Cu siguranta exista acolo cateva locuri care iti vor da idei noi de vacanta 🙂 

Daca ai in plan sa vizitezi o zona de munte, respectiv sa faci drumetii sau trasee prin parcurile naturale sau vrei sa vizitezi pesteri, cascade, lacuri, cetati – poate cea mai buna perioada ar fi incepand cu jumatatea lunii iunie si pana la sfarsitul lui august. 

devetashka

In functie de tipul vacantei tale (vei sta cazat la unul sau mai multe hoteluri, vei merge cu cortul, vei urca pe munte) – e important sa te uiti intai de toate dupa perioadele cu temperaturi si prognoze care sa-ti asigure o experienta safe si placuta. Apoi, nu uita de echipamentul potrivit, mai ales daca ai in plan sa urci pe munte. 

Daca esti fan drumetii montane, te-ar putea inspira si informatiile din articolul: Parcuri nationale si naturale, munti si trasee montane din Bulgaria

Iar daca vrei sa explorezi orase incarcate de istorie si cultura, cu siguranta iti vor atrage atentia destinatii precum Veliko Tarnovo, Plovdiv sau capitala Sofia. 

Asa arata media maximelor in aceste orase, in lunile de vara: 

  • Veliko Tarnovo – 27 grade in iunie, 29 grade in iulie, 28 grade in august
  • Plovdiv – 28 grade in iunie, 31 grade in iulie, 30 grade in august
  • Sofia – 24 grade in iunie, 28 grade in iulie, 26 grade in august

Exista zone turistice cu adevarat spectaculoase in Bulgaria care merita insa vizitate fix atunci cand au cel mai mult de oferit. Spre exemplu, Valea Trandafirilor merita vizitata in timpul festivalului, care are loc de regula in prima saptamana din luna iunie (program pe care-ti recomandam sa-l verifici inainte sa-ti planifici vacanta, caci poate varia de la un an la altul). Media temperaturilor in aceasta zona este de aproximativ 25-27 de grade in luna iunie. 

Te-ar putea interesa si: Valea Trandafirilor din Bulgaria, locul de poveste in care poti participa la culesul florilor

In loc de concluzie 

Speram sa prinzi cea mai buna vreme in vacanta ta din Bulgaria, indiferent de zona pe care alegi sa o explorezi, iar datele de mai sus sa-ti fie de un real ajutor in cazul in care inca mai lucrezi la organizarea concediului. 

Si pentru ca noi, cei de la Travel Planner, organizam eficient vacante de mai bine de 14 ani, iti reamintim sa arunci o privire pe site, unde ti-am pregatit cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria, cu sute de hoteluri din care sa-l alegi pe cel potrivit asteptarilor si planurilor tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?