Ghid Bulgaria. Cele mai importante informatii de vacanta

Bulgaria este o destinatie de vacanta foarte apropiata de casa pentru turistii romani, avand totodata atuul de a fi o tara cu un potential turistic important, exploatat asa cum trebuie de ani de zile, mai ales in partea sa de litoral. Prin urmare, distantele mici fata de Romania, alaturi de serviciile bune si preturile decente, fac din Bulgaria destinatia numarul 1 de vacanta peste hotare pentru turistii romani. 

Desigur, acestea sunt doar cateva dintre multele motive pentru care romanii aleg sa se indrepte in aceasta directie, insa daca ai nevoie de si mai multe argumente, acest articol te-ar putea ajuta: De ce prefera romanii litoralul bulgaresc? Motive pentru o vacanta in Bulgaria

Esti tentant sa-ti organizezi o vacanta in Bulgaria si vrei sa stii care sunt zonele care te-ar putea atrage cel mai mult? Sau esti curios care este, cu adevarat, potentialul turistic al acestei tari vecine? Gasesti in cele ce urmeaza o serie de informatii despre turismul in Bulgaria, care te-ar putea ajuta sa decizi daca in perioada urmatoare vei da sau nu o sansa acestei destinatii de vacanta. 

Iar daca dintre toate directiile vei alege sa te orientezi catre partea de litoral, iti reamintim ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria, dintre care mai mult de 215 hoteluri sunt cu regim de cazare all inclusive. Noi ne ocupam de organizarea vacantei tale, iar tie nu-ti ramane decat sa astepti cu entuziasm ziua de plecare 🙂

Despre litoralul bulgaresc. Statiuni mari, statiuni mai putin cunoscute, plaje si alte atractii 

Litoralul este cea mai vizitata zona a Bulgariei si se intinde de-a lungul a aproximativ 370 de kilometri, de la Durankulak si pana dupa Rezovo, care de altfel este si ultima localitate inaintea granitei cu Turcia.

Litoralul vecinilor bulgari este impartit in coasta de nord si coasta de sud, de catre muntii Balcani, care strabat Bulgaria pana la malul Marii Negre. Regimul de cazare all inclusive este dominant in cele peste 20 de statiuni, iar hotelurile cu servicii bune si foarte bune (4 si 5 stele) sunt prezente aproape peste tot. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Comparatie intre statiunile din Nordul sau Sudul Bulgariei. Care regiune ti se potriveste mai mult?

HINT: Stiai ca vremea in partea de sud a litoralului bulgaresc este de regula cu 1-2 grade mai calda decat in partea de nord? Astfel, ai putea sa ai sanse de temperaturi mai ridicate daca-ti faci vacanta in extrasezon, in septembrie, spre exemplu in zona Sozopol. Iti recomandam sa citesti si: Vremea Bulgaria in sezonul cald. Unde gasesti cele mai ridicate temperaturi pe litoral si alte informatii utile

Avand in vedere ca litoralul din Romania masoara circa 245 kilometri, acesta este doar unul dintre motivele pentru care bulgarii sunt usor mai avantajati la capitolul turism, insa o comparatie mai exacta intre cele doua zone de litoral poti parcurge in articolul: Litoral Romania vs litoral Bulgaria. Comparatie intre cele doua destinatii de vacanta

Pe de alta parte, daca stii din start ca esti adeptul statiunilor mai animate, unde sursele de distractie sunt mai multe, te-ar putea interesa o comparatie intre cele mai vibrante doua statiuni de la Marea Neagra: Mamaia si Sunny Beach: Comparatie Mamaia vs Sunny Beach, Bulgaria. Ce minusuri si plusuri are fiecare statiune in parte si care dintre ele ti se potriveste mai bine

Statiuni cunoscute de pe litoralul bulgaresc

Incepand cu partea de nord a litoralului din Bulgaria, Albena (de altfel, foarte potrivita pentru familiile cu copii) este prima dintre statiunile mari aflate la o distanta relativ mica de granita cu Romania (75 km). Plaja din Albena, una dintre cele mai bune de pe intreg litoralul vecinilor, se intinde pe mai bine de 6 kilometri, are nisip fin si intrare lina in apa. 

HINT: Vei gasi chiar si o biblioteca pe plaja din Albena, cu volume traduse in peste 10 limbi. 

Pentru cei care apreciaza distractia la parcurile acvatice, exista aici AquaPark Aquamania Albena, iar pentru cei care iubesc plimbarile in natura, Rezervatia Naturala Baltata

Albena este una dintre cele mai potrivite pentru vacantele alaturi de cei mici, insa vacanta cu copiii pe litoralul bulgaresc nu trebuie sa se limiteze doar la aceasta statiune, caci exista multe alte locuri unde familiile cu micuti se simt excelent (Obzor poate fi un exemplu in acest sens). Gasesti la noi pe site atat oferte vacante in Albena, cat si oferte vacante in Obzor, cu o multime de variante din care sa poti alege ce ti se potriveste mai bine.

Iar daca nu ai idee cam care sunt preturile unei vacante pe litoralul vecinilor, te-ar putea ajuta informatiile de aici: Cat costa o vacanta pe litoralul bulgaresc. Vei observa ca preturile pot diferi foarte mult de la o perioada la alta (in varf de sezon vs. in extrasezon), dar pot diferi si in functie de momentul in care achizitionezi vacanta, de sursa din care o cumperi, de calitatea serviciilor oferite la hotel, etc.

Nisipurile de Aur, o alta statiune extrem de cunoscuta pe litoralul bulgaresc si foarte des aleasa de catre turistii romani, se afla la 90 km de Vama Veche si este cea mai mare statiune din partea de nord a litoralului vecinilor. Centrul statiunii Nisipurile de Aur este foarte animat in timpul sezonului cald, iar Parcul Natural Nisipurile de Aur le este la indemana celor care vor sa alterneze zilele de plaja cu plimbarile in natura. Plaja statiunii Nisipurile de Aur are nisip fin si masoara circa 3,5 km lungime, iar pe timp de seara, la cluburile din Nisipurile de Aur te poti distra alaturi de gasca de prieteni. Daca esti in vacanta alaturi de cei mici, poti merge pe timp de zi la Aquapolis Nisipurile de Aur, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice de pe intreg litoralul bulgaresc. Ai aici oferte tentante pentru vacantele in Nisipurile de Aur.

Sunny Beach, pe de alta parte, este cunoscuta ca fiind cea mai animata statiune de pe litoralul bulgaresc si, prin urmare, mai potrivita celor care cauta distractie. Cu toate acestea, nici de aici nu lipsesc resorturile potrivite familiilor cu copii, iar Action Aqua Park, Luna Park Sunny Beach, Camel Park Sunny Beach, dar si pista de karting din statiune sunt doar cateva dintre locurile in care ai putea sa te distrezi, inclusiv alaturi de cei mici. Ah, si nu uita de restaurantele din Sunny Beach, daca ai chef sa iesi intr-o seara sa testezi bucataria bulgareasca in afara hotelului tau. 

Gasesti la noi pe blog o lista intreaga cu idei si propuneri de activitati pe care le ai la indemana in aceasta statiune: Ce poti sa faci in Sunny Beach. Activitati si atractii turistice in statiune, iar la noi pe site cele mai bune oferte vacante Sunny Beach, cu peste 75 de hoteluri din care sa poti alege.

sunny beach bulgaria

Parcarea in statiunile mari de pe litoralul bulgaresc

Parcarea in statiunile de pe litoralul bulgaresc reprezinta un alt subiect de interes pentru romanii care aleg sa-si petreaca vacantele aici pe timp de vara, mai ales in varf de sezon. Tocmai pentru ca vorbim de statiuni populare, aglomerate in lunile iulie si august, cu zone de parcare cu plata si amenzi destul de piperate pentru cei care isi lasa masinile la intamplare.

De aceea, la noi pe blog vei gasi articole detaliate cu informatii utile despre parcarea in Albena, parcarea in Nisipurile de Aur si parcarea in Sunny Beach/Nessebar, astfel incat sa te poti orienta mai usor la fata locului si sa parchezi in siguranta. 

Statiuni mai restranse de pe litoralul bulgaresc

Acestor 3 statiuni mari li se adauga, de-a lungul litoralului, si altele, mai restranse, potrivite celor care cauta relaxare intr-un loc linistit. Printre ele: Obzor, Constantin si Elena, Kavarna, Kranevo, Sveti Vlas, Duni, Elenite si Pomorie.  

Si pentru ca litoralul bulgaresc are nu mai putin de 24 de statiuni, s-ar putea sa te intereseze si acelea mai putin cunoscute, printre care Byala, Topola, Kiten, Rusalka, Tsarevo, Sunny Day sau Primorsko. Le gasesti pe toate in articolul: 7 statiuni mai putin cunoscute pe litoralul bulgaresc. Ce trebuie sa stii despre ele.

Avand in vedere ca regimul de cazare dominant pe litoralul bulgaresc este cel all inclusive, ceea ce poate reprezenta si un motiv in plus pentru tine de a-ti face vacanta aici, mai mult ca sigur vei fi interesat si de hotelurile care dispun de aceste servicii. La noi pe site gasesti mai bine de 215 de hoteluri de pe litoralul bulgaresc cu regim de cazare all inclusive.

Te-ar putea interesa si o selectie a celor mai bine cotate hoteluri de la vecinii bulgari, astfel incat sa te poti decide mai usor la capitolul cazare: Top 12 cele mai bine cotate hoteluri de pe litoralul bulgaresc

Atractiile litoralului din Bulgaria 

Orasele vechi Nessebar si Sozopol, carora li se adauga Palatul Regal Euxinograd, Castelul de la Ravadinovo, satul Sinemorets dar si boemul si mai apropiatul Balcic si al sau Castel al Reginei Maria pot fi pe lista ta daca-ti faci vacanta pe litoralul din Bulgaria. Si da, exista optiuni la capitolul plaja Sozopol si plaja Nessebar, in cazul in care vrei sa combini statul la soare cu vizitarea unor obiective de aici 🙂

Desigur, daca ne apucam sa dezbatem subiectul atractiilor de pe litoralul bulgaresc, e posibil sa nu terminam prea curand, caci, crede-ne, ai nevoie de vreo 10 vacante lungi aici pentru a le putea bifa in majoritate. 

Si daca te-ai intrebat cumva ce ai putea face pe litoralul bulgaresc daca nimeresti intr-o perioada ploioasa, avem raspuns si la aceasta intrebare: Ce poti sa faci pe litoralul bulgaresc daca ploua. Activitati si locuri care pot fi vizitate atunci cand vremea nu tine cu tine.

E important totusi sa le trecem in revista pe cele mai interesante, printre care se numara in mod evident plajele, dar si cateva monumente ale naturii cu adevarat frumoase si in zona carora te poti bucura de peisaje wow. Nu-ti uita aparatul foto acasa sau ai grija sa vii aici cu telefonul incarcat.

Capul Kaliakra, Capul Emine, golful Bolata, stancile de la Tyulenovo, Padurea Pietrificata sunt doar cateva dintre locurile instagramabile de pe litoralul bulgaresc, asa ca daca esti fan poze spectaculoase in vacanta, arunca o privire pe descrierea acestor atractii. 

Tot la noi pe blog vei gasi si: Ghidul iubitorilor de natura pe litoralul bulgaresc. Cele mai frumoase atractii naturale de-a lungul coastei.

Sa nu uitam de Manastirea Aladzha, singura manastire sapata in stanca din zona litoralului bulgaresc si, in definitiv, de marele oras Varna (unde ai Delfinariul, Varna Beach si magazinele din Varna), dar si de Burgas

HINT: Restaurantele din Varna sunt printre cele mai laudate de pe litoralul bulgaresc, asa ca merita sa le dai o sansa daca te opresti pe aici. Sigur, nici cu ferma de midii Dalboka nu le este rusine bulgarilor, insa daca vrei sa mananci aici midii delicioase preparate intr-o multime de moduri, e bine sa-ti faci rezervare, caci locul se aglomereaza in sezonul cald. Iar daca ajungi prin Nessebar, poate ti-ar prinde bine sa te pui la curent si cu: Restaurante in Nessebar. Unde si ce poti manca daca vrei sa iei masa in orasul vechi.

ferma de midii dalboka

Plajele de pe litoralul bulgaresc

Plajele de pe litoralul bulgaresc sunt de toate felurile: organizate, cu intrare lina in apa, cu nisip fin, salbatice, chiar si unele locuri retrase pentru nudisti – asadar ai zero sanse sa nu gasesti de-a lungul tarmului si o plaja perfecta pentru tine. 

Daca esti fan locuri mai retrase si cu mai multa liniste, te-ar putea interesa plaje precum Irakli Beach sau Veleka Beach, insa iti recomandam sa citesti si articolul: 22 plaje salbatice Bulgaria. Unde poti gasi plaje izolate pe litoralul bulgaresc, iar daca pentru tine e mai important ca plajele sa fie cat mai aproape de casa, te-ar putea interesa: Plaje din Bulgaria, aproape de Romania. Krapets si Bolata in topul plajelor aproape de Vama Veche

P.S. In cazul in care esti genul care se hotaraste pe ultima suta de metri, nu uita sa verifici ofertele last minute litoral Bulgaria de pe site-ul nostru. Cu siguranta vei gasi acolo ceva potrivit cerintelor tale!

Orase importante in Bulgaria, obiective turistice si monumente naturale de exceptie

Pe langa zona de litoral care este, fara doar si poate, deosebit de ofertanta, Bulgaria isi bucura vizitatorii si cu multe alte atractii. 

Orase de vizitat la vecinii bulgari

Orasele mari, foarte bogate in incarcatura istorica, pot fi o alegere buna in materie de locuri de vizitat, iar in cazul in care capitala Sofia ti se pare fie prea departe de casa, fie prea aglomerata pentru o vacanta relaxanta, te poti orienta catre fascinantul Plovdiv (care, by the way, se pare ca este cel mai vechi oras din Europa) sau catre Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este foarte potrivit pentru un city break, mai ales ca este si aproape de casa (la doar 180 km distanta de Bucuresti), cu multe optiuni de cazare, restaurante bune si o multime de locuri de vizitat. Printre ele: parcul Sveta Gora, Monumentul Asenevsti, fortareata Tsaravets, Catedrala Patriarhala si altele. 

Desigur, daca te vei afla strict in zona de litoral, vei avea la indemana Varna, Burgas si orasele-statiune vechi, mai sus mentionate. 

Iar daca vrei sa te rezumi la obiective turistice din afara marilor orase si sa te axezi mai mult pe plimbari, monumente ale naturii, manastiri, parcuri naturale, ei bine, in Bulgaria le vei gasi pe toate. 

Pesteri in Bulgaria 

Bulgaria se poate lauda cu unele dintre cele mai spectaculoase pesteri din Europa, in mod special daca facem referire la celebrele Devetashka si Prohodna

Devetashka are o sala principala absolut impresionanta, cu o inaltime care atinge in unele locuri chiar si 100 de metri, iar gaurile mari din tavan te fac sa te simti pret de cateva momente pe o alta planeta. 

devetashka

Prohodna mai este cunoscuta si sub denumirea de “Ochii lui Dumnezeu”, gratie celor doua gauri aproape simetrice din tavan, formate prin eroziune. 

Daca iti faci planuri sa te invarti in aceasta zona turistica a Bulgariei, arunca o privire si pe imaginile de la cascadele Krushuna, caci s-ar putea sa vrei sa faci o mica oprire si aici. 

Parcuri nationale si naturale in Bulgaria

Parcurile naturale din Bulgaria, carora li se adauga si rezervatiile, multe dintre ele chiar si in zona de litoral, reprezinta un alt subiect de interes pentru turistii amatori de drumetii, care an de an vin sa ia aceasta tara la pas pentru a-i explora frumusetile. 

In zona litoralului vei gasi rezervatia naturala si arheologica Kaliakra, Parcul Natural Nisipurile de Aur, Parcul Natural Strandzha (care cuprinde cea mai mare arie protejata din intreaga Bulgarie) si rezervatia Kamchia. 

Spre centrul acestei tari vei intalni Parcul National Balcanii Centrali (a treia zona protejata ca marime de pe teritoriul tarii vecine). Aproape de Sofia este Parcul National Rila, dar si Parcul Natural Vitosha, iar in zona Bansko este localizat Parcul National Pirin. Sa nu uitam nici de Parcul Natural Vratsa, localizat la circa 110 km distanta de Sofia (aici exista peste 160 specii de pasari ocrotite prin lege). 

Cetati in Bulgaria 

Ruinele unor fortificatii vechi pot fi vizitate pe tot teritoriul tarii, insa printre cele mai cunoscute sunt Cetatea Belogradchik, Cetatuia lui Asan, Fortareata Tsarevets (din Veliko Tarnovo), Cetatea Ovech sau Cetatea Cherven. 

Daca te vei afla in zona de litoral, nu uita ca si la Cap Kaliakra exista cateva ruine ale unei vechi cetati, care pot fi vizitate. 

Si daca tot suntem la capitolul constructii foarte vechi, sa nu uitam de Amfiteatrul Roman din Plovdiv. HINT: Daca ajungi in Plovdiv, vino aici spre apus, caci lumina te va avantaja sa faci poze superbe. 

Biserici si manastiri in Bulgaria

Manastirile din Bulgaria reprezinta alte puncte de atractie pentru turistii care vin in aceasta tara, iar dintre toate, Manastirea Rila este si cea mai cunoscuta si, daca ar fi sa ne permitem si putina subiectivitate, poate si cea mai frumoasa. Aici vei putea admira si faimoasa “Cruce a lui Rafail”, realizata dintr-o singura bucata de lemn si pictata manual cu peste 100 de scene religioase. 

Sa nu uitam nici de Catedrala Sfantul Aleksandr Nevski din Sofia, de frumoasa biserica Boyana (tot in Sofia), de Manastirea Glozhene, de Manastirea Bachkovo (in apropiere de Plovdiv), dar si de Manastirea Troian, Biserica memoriala Shipka, Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov si, nu in ultimul rand, de bisericile sapate in stanca de la Ivanovo

Alte obiective turistice interesante in Bulgaria 

Daca alegi sa faci o excursie in zona de centru a acestei tari in prima parte a lunii iunie, s-ar putea sa gasesti celebra Vale a trandafirilor din Bulgaria ca fiind absolut fascinanta. Mai ales ca aici ai posibilitatea sa participi la Festivalul trandafirilor si chiar la culesul acestor flori superbe. 

Pe de alta parte, in provincia Sumen, in nord-estul Bulgariei, vei gasi localitatea Madara si al sau “Calaret din Madara“, sculptura devenita simbol national. 

Sigur ca atractiile Bulgariei nu se limiteaza numai la cele mentionate mai sus, iar pentru a bifa cat mai multe e nevoie de vacante lungi si bine planificate, insa nu ar strica sa-ti faci o idee si asupra altor locuri frumoase, dar mai putin cunoscute din aceasta tara. Gasesti o parte dintre ele in articolul: 13 locuri frumoase si mai putin cunoscute din Bulgaria

Resursele balneare ale Bulgariei reprezinta un alt motiv pentru care o parte dintre turisti aleg sa se indrepte an de an catre aceasta tara. Vecinii bulgari au peste 35 de statiuni balneare, climatice si cu namol medicinal, pe care le vei gasi in zona de litoral, dar si in zona de munte.

Iar daca ai nevoie de un rezumat al celor mai importante atractii din Bulgaria, astfel incat sa-ti poti selecta mai usor eventualele opriri si vizite, iti recomandam sa arunci o privire pe: Cele mai importante atractii din Bulgaria si alte obiective care merita vazute

La ski in Bulgaria. Principalele statiuni, partii si conditii 

Daca iubesti sportul alb sau daca te tenteaza de ceva vreme sa-i incerci tainele, cu siguranta ai auzit de statiunile de ski de la vecinii bulgari. Asadar, in afara de litoral, orase istorice, atractii ale naturii si alte monumente, Bulgaria se mandreste si cu o serie de statiuni montane foarte apreciate de catre iubitorii acestui sport. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Bansko, Pamporovo si Borovets.

Bansko este cea mai mare si cea mai dezvoltata dintre toate, cu peste 70 de kilometri de partii bine organizate, sisteme de tip ascensor modernizate, nocturna si un sezon de ski care tine destul de mult. Partiile din Bansko sunt 18 la numar, cu 15 instalatii prin cablu, iar cea mai lunga dintre acestea masoara 16 kilometri legati de coborare fara intrerupere. Evident, in statiune ai si o multime de centre de inchirieri echipament ski, iar daca vrei sa te inscri la cursuri de ski, iti recomandam sa consulti si detaliile de aici: Cursuri de ski in Bansko, Bulgaria. Despre scoala de ski si tipuri de lectii cu instructor recomandate in functie de pregatirea ta

partie ski bansko bulgaria
ski bansko bulgaria

Daca planuiesti o vacanta la ski in aceasta statiune alaturi de gasca de prieteni, cu siguranta te vor interesa detalii despre viata de noapte in Bansko, iar cum cel mai probabil vei alege sa vii aici cu masina, e posibil sa te ajute si informatiile din: Drumul catre Bansko. Detalii despre ruta catre una dintre cele mai indragite statiuni de ski din Bulgaria. In linii generale, din Bucuresti si pana in Bansko faci aproximativ 8 ore pe drum (545 km distanta). 

Borovets, pe de alta parte, este o statiune ceva mai restransa, cu mai putine oportunitati de divertisment, insa cu peste 20 de trasee de ski, impartite pe 3 zone. Partiile de aici insumeaza aproximativ 58 de kilometri, iar cele 3 zone de ski se numesc Yastrebets, Sitnyakov si Markudjik. Gasesti si aici restaurante si baruri, desigur, nu atat de multe ca in Bansko, alaturi de cateva supermarket-uri si magazine cu articole sportive. Borovets este o statiune de ski mai potrivita familiilor cu copii, mai ales pentru ca are destul de multe partii si sisteme de ski potrivite celor mici, dar si scoli destinate acestora. 

Pamporovo poate fi pentru tine daca vrei sa incerci acest sport pentru prima data. Incepatorii se pot bucura aici de ceva mai multe partii cu panta lina si totodata de mai putina aglomeratie comparativ cu Bansko. Nu lipsesc nici de aici scolile de ski cu instructori experimentati si sistemele de tip ascensor prin cablu. 

Iar daca nu stii totusi catre care dintre aceste trei statiuni ar fi mai bine sa te indrepti, te-ar putea ajuta articolul: Ce statiune sa alegi pentru o vacanta la ski in Bulgaria? Ce trebuie sa stii despre Bansko, Borovets si Pamporovo. De ce? Pentru ca este important sa alegi o statiune de ski care sa se potriveasca tipului tau de vacanta, pregatirii tale in materie de ski (nivelul partiilor, gradul de aglomeratie, serviciile potrivite pentru tine), astfel incat experienta ta sa fie una cat mai frumoasa.

Traditie bulgareasca. Sarbatori, gastronomie si alte lucruri interesante despre aceasta tara 

Bulgarii stiu sa petreaca la fel de bine ca si noi (asadar, bine :)), iar in ceea ce priveste sarbatorile mari, acorda atentie tuturor obiceiurilor, datinilor, respectand si oferind importanta acestor ocazii. 

Paste si 1 mai la vecinii bulgari

Luand in considerare cele mentionate mai sus, poti incerca sa-ti planifici o vacanta la vecinii bulgari si in perioada sarbatorilor de Paste, caci si aici te vei putea bucura de preparate traditionale de exceptie si de celebrarea acestei sarbatori asa cum se cuvine. 

In plus, vei avea ocazia sa prinzi litoralul sau orasele mari mai putin aglomerate si sa te bucuri de frumusetea locurilor de aici fara sa fii nevoit sa imparti experienta cu o multime de oameni. HINT: Si preturile vor fi mai mici in aceasta perioada. 

Cum decurg Sarbatorile Pascale la bulgari? Ei bine, pe langa insemnatatea religioasa, vei avea ocazia sa gusti si din kozunak, traditionalele oua rosii, miel preparat in stil kapama, produse de patiserie calde si deosebit de savuroase precum banitsa…si poate ar fi cazul sa ne oprim aici 🙂 

Desigur, daca vrei sa faci Pastele acasa, insa te-ar tenta sa dai o fuga pana in Bulgaria de 1 mai, pentru a evita aglomeratia de pe litoralul romanesc, te-ar putea interesa si articolul: Vacanta de 1 mai pe litoralul bulgaresc. De ce ai alege Bulgaria si care sunt cele mai indragite statiuni ale romanilor

Mancaruri traditionale bulgaresti

Iar daca tot ti-am facut pofta mai sus cu doar cateva dintre preparatele traditionale bulgaresti din perioada Pastelui, poate ar fi bine sa iei in calcul ca o vacanta in Bulgaria poate presupune si un adevarat rasfat culinar. Iti lasam aici cateva nume si retete de preparate, iar de gustul lor wow asteptam sa te convingi singur si sa ne dai feedback: kavarma, patatnik, kyufte, mish mash, ghiveci manastiresc, musaca, tikvenik sau tortul garash. Le gasesti explicate mai pe larg aici: Mancaruri traditionale bulgaresti. Care sunt preparatele pe care trebuie sa le incerci cand mergi in vacanta

gastronomie bulgaria

Sigur, te-ar putea interesa si care sunt obiceiurile bulgarilor la masa, alaturi de mai multe date despre gastronomia acestei tari si despre modul in care a fost influentata de-a lungul vremurilor, motiv pentru care ti-am pregatit la noi pe blog un articol si mai interesant din acest punct de vedere: Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara

Pe de alta parte, daca esti mare amator de peste si vrei ca in timpul vacantei tale pe litoralul bulgaresc sa te rasfeti cu midii, calcan sau alte tipuri de pesti si fructe de mare care provin din Marea Neagra, stai linistit, la restaurantele din aceasta zona, meniurile sunt destul de stufoase. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Ce feluri de peste si fructe de mare din Marea Neagra poti manca pe litoralul bulgaresc . Nu uita nici de vinul bulgaresc, mai ales cand vine vorba de pestele din Marea Neagra, caci merg de minune impreuna 🙂 

Conditii pentru calatoriile in Bulgaria: Frontiere, drumuri, taxe, acte, bani bulgaresti si preturi 

Daca ai in plan sa organizezi o vacanta in Bulgaria sau fie vrei doar sa o tranzitezi in drum spre alte destinatii, e important sa ai in vedere care sunt principalele conditii de calatorie in aceasta tara, punctele de frontiera Romania – Bulgaria, dar si la ce sa te astepti din punct de vedere al drumurilor, taxelor, respectiv al altor detalii importante din aceasta sfera. 

Puncte trecere frontiera catre Bulgaria 

Cele mai cunoscute puncte de trecere frontiera ale Romaniei cu Bulgaria sunt Giurgiu (RO) – Ruse (BG) (de altfel, cel mai tranzitat) si Vama Veche (RO) – Durankulak (BG), carora li se adauga si altele precum Călărași (RO) – Silistra (BG), Negru Vodă (RO) – Kardam (BG), Calafat (RO) – Vidin (BG) si Bechet (RO) – Oreahovo (BG). 

Poti calatori in Bulgaria si cu avionul (exista 4 aeroporturi internationale (in Sofia, Varna, Burgas si Plovdiv), dar si cu trenul, insa ceva ne spune ca este mult mai convenabil sa vii aici cu masina, daca pleci din Romania. 

Taxe de drum in Bulgaria

Preturile in ceea ce priveste taxele de drum in Bulgaria nu sunt piperate. Trebuie sa iei in calcul costurile pentru vigneta bulgareasca (15 leva/saptamana), dar si taxele de pod si respectiv de feribot, daca alegi sa intri in Bulgaria printr-unul dintre aceste puncte de frontiera. 

Spre exemplu, daca treci cu masina pe la Giurgiu-Ruse, vei avea de platit taxa de pod de 3 euro/sens, iar daca treci pe la Calarasi-Silistra, taxa de feribot este de 10 euro/masina. 

Acte necesare pentru vacantele in Bulgaria 

Actele de care ai nevoie pentru a intra in Bulgaria sunt buletinul sau pasaportul, respectiv pasaportul in cazul copiilor cu varsta mai mica de 14 ani (acestia nu pot calatori in baza certificatului de nastere). Nu uita de procura notariala, daca unul dintre parintii copilului lipseste sau daca micutul este insotit de un tutore. 

Totusi, daca intentionezi sa pleci la drum prin Bulgaria, vei avea nevoie cel mai probabil de date si informatii mai amanuntite, pe care le gasesti la noi pe blog in articolul: Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Bulgaria. Ce e bine de stiut

Drumurile din Bulgaria sunt descrise in general ca fiind in stare buna, cu mici exceptii in zonele mai putin dezvoltate, insa e bine de avut in vedere ca vecinii bulgari au in jur de 800 km de autostrazi, cea mai mare dintre acestea fiind cea care leaga Sofia de Burgas (360 km). 

Bani si preturi in Bulgaria 

Bulgarii au ca moneda oficiala leva, iar 1 leva valoreaza in prezent 2.53 ron. Bancile sunt cele mai sigure locuri in care poti schimba bani in Bulgaria, iar daca ai neaparata nevoie sa retragi bani de la AMT-uri, incearca sa le eviti in mod special pe cele Euronet, caci au taxe de retragere mari. 

Preturile din Bulgaria sunt relativ asemanatoare cu cele din Romania, pe alocuri chiar putin mai mici, iar in zona de litoral se remarca in continuare preturi usor mai moderate comparativ cu aceeasi zona turistica a tarii noastre. 

Pentru informatii mai exacte despre acest subiect, iti recomandam si articolul: Despre bani si preturi in Bulgaria. Informatii folositoare daca te pregatesti sa pleci in vacanta

leva bulgaria

In loc de concluzie

Bulgaria este o destinatie cat se poate de ofertanta pentru toate tipurile de turisti, fie ca vorbim de familii cu copii care vor sa aiba parte de confort, relaxare si divertisment pe litoral, fie ca vorbim de cei care vor sa faca drumetii in natura, de seniori care cauta statiuni linistite sau de tineri care vor sa se distreze pana la orele diminetii. 

Asadar, tine doar de tine sa schitezi profilul vacantei ideale, iar in ceea ce priveste organizarea unei vacante pe litoralul bulgaresc, lasa-ne pe noi sa ne ocupam, caci facem asta de 14 ani. Te asteptam pe site cu cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?